Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pomysł na szybki obiad na niedzielę. Rodzina będzie zachwycona
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.08.2025 07:59

Pomysł na szybki obiad na niedzielę. Rodzina będzie zachwycona

Pomysł na szybki obiad na niedzielę. Rodzina będzie zachwycona
Fot. Anna Zyśk

Masz ochotę na szybki obiad na niedzielę, który przygotujesz w jednej brytfannie, a reszta zrobi się sama? Anna Zyśk podpowiada prosty i niezawodny przepis: pałki z kurczaka w ketchupie zmienią zwykłe mięso w soczyste, lekko pikantne kąski. Ty zyskasz więcej czasu dla rodziny, a domownicy – powód do zachwytów już po pierwszym kęsie.

Kurczak i doodat

To rodzinne, pyszne danie przygotujesz z zaledwie sześciu składników, które zwykle masz pod ręką. Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika zdradziła nam Ania Zyśk. Gorąco polecamy jej kanał na Instargamie, jedz.pysznie.

Sekretem smaku kurczaka jest odpowiednia marynata. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w jednej misce, zalać nimi mięso i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu na stole lądują pałki z kurczaka w ketchupie – szybki obiad na niedzielę, który zaskakuje delikatnością i chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 10 pałek kurczaka
  • 30 g ketchupu
  • 30 g majonezu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku i soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przepis Anny Zyśk na kurczaka

Krok 1. Mięso przełóż do miski. Wsyp przyprawy oraz wlej ketchup i majonez. Wymieszaj składniki i dokładnie obtocz w nich mięso. Pozostaw je do zamarynowania.

Pomysł na szybki obiad na niedzielę. Rodzina będzie zachwycona
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Gotowe mięso podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. 

Pomysł na szybki obiad na niedzielę. Rodzina będzie zachwycona
Fot. Anna Zyśk 

Porady, dzięki którym pałki z kurczaka w ketchupie wyjdą rewelacyjne

Upieczone pałki z kurczaka w ketchupie odstaw na kilka minut – mięso odpocznie, a soki równomiernie rozłożą się pod skórką. Sos z dna naczynia warto przelać do rondelka i chwilę zredukować na małym ogniu – po zgęstnieniu zamienia się w błyszczącą glazurę, którą możesz posmarować mięso tuż przed podaniem.

Najlepiej podać je z puszystym purée ziemniaczanym albo ryżem basmati, które chłoną aromatyczny sos. Dla kontrastu – surówka z kiszonej kapusty lub sałata z winegretem z miodem i musztardą. Chcesz jeszcze bardziej przyspieszyć niedzielny obiad? Zamarynuj mięso dzień wcześniej – lodówka dodatkowo zmiękczy włókna, a Ty tylko wsuniesz brytfannę do piekarnika.

Resztki sprawdzą się świetnie na drugi dzień – wystarczy podgrzać je przez 10 minut w 160°C lub poszarpać mięso i zawinąć w tortillę z warzywami. Ten przepis pokazuje, że szybki obiad na niedzielę może być równie prosty, co efektowny. Smacznego!

Wypróbuj przepis na surówkę obiadową. Dowiedz się także, co pysznego możesz zrobić ze śliwek

Pomysł na szybki obiad na niedzielę. Rodzina będzie zachwycona
Fot. Anna Zyśk

Źródło: Anna Zyśk