Piekarnik stanowi jedno z podstawowych urządzeń kuchennych. Zgodnie ze swą nazwą, służy ono do pieczenia rozmaitych dań – ciast, obiadów, a nawet niektórych rodzajów śniadań czy kolacji. Piekarniki w różnych formach dostępne są w niemalże każdej kuchni na świecie.
W krajach rozwiniętych produkuje się różnego rodzaju piekarniki, zarówno takie pełniące funkcje podstawowe, jak i takie, które zadowolić mają najbardziej wymagających klientów. Bardzo częstym wyborem jest dziś piekarnik do zabudowy.
Piekarnik może być zarówno elektryczny, jak i gazowy. Powszechne jest umieszczanie piekarników jako elementów kuchenki. Wówczas na górze piekarnika znajdziemy urządzenia do smażenia i gotowania – mogą to być tradycyjne, żeliwne krążki, płyty indukcyjne, lub elementy grzewcze okryte powłoką ceramiczną.
Zastanawiając się nad wyborem właściwego piekarnika w który wyposażymy naszą kuchnię, powinniśmy rozważyć kilka kwestii. Pierwszą z nich jest rodzaj piekarnika – gazowy lub elektryczny. Zaletą tego pierwszego jest niska cena zakupu i niewielkie koszty eksploatacji. Piekarnik elektryczny jest droższy, jednak posiada znacznie więcej użytecznych funkcji.
Z praktycznego punktu widzenia patrząc, powinniśmy zwrócić uwagę na pojemność piekarnika, wybierając właściwy dla naszych potrzeb. Wygoda użytkowania piekarników może z kolei w dużej mierze wynikać z rodzajów programatorów – wyróżniamy programatory tradycyjne (pokrętła), tekstowe, piktogramowe i obrazkowe. Dla wielu istotne mogą być także same walory estetyczne, takie jak kolor piekarnika, kształt, czy potencjalna trudność w utrzymaniu jego czystości.
Klasa energetyczna piekarnika nie ma zbyt dużego znaczenia – różnice we wszystkich przypadkach będą minimalne. Na rynku zresztą dostępne są wyłącznie trzy klasy energetyczne piekarników: A, A+ i A++. Inaczej niż w przypadku znacznej części pozostałego sprzętu RTV i AGD, w przypadku piekarników problematykę klasy energetycznej będziemy mogli pominąć.
Pokaż więcej
Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, jajko i pół godziny, by na stole pojawił się pachnący zawijaniec z szynką, pieczarkami i fetą. Kruche warstwy pękają pod zębami, ser wypływa kremową falą, a tymianek unosi się w powietrzu. To przekąska, która bije na głowę kanapki i znika, zanim zdążysz zaparzyć herbatę.
Masz ochotę na szybki obiad na niedzielę, który przygotujesz w jednej brytfannie, a reszta zrobi się sama? Anna Zyśk podpowiada prosty i niezawodny przepis: pałki z kurczaka w ketchupie zmienią zwykłe mięso w soczyste, lekko pikantne kąski. Ty zyskasz więcej czasu dla rodziny, a domownicy – powód do zachwytów już po pierwszym kęsie.
Marzą Ci się pachnące lasem gołąbki z kurkami, ale niespecjalnie przepadasz za kaszą gryczaną? Mam rozwiązanie! Wersja pieczona w piekarniku z delikatną kaszą jęczmienną zachwyci nawet tradycjonalistów. Sprawdź, jak w kilku krokach przygotować danie, które łączy domowy smak z nutą wakacyjnego wypadu na grzyby. Moim zdaniem to najlepsza wersja tradycyjnej potrawy.
Kiedy muszę szybko przygotować sycący obiad i nie rujnować przy tym domowego budżetu, wyciągam z szuflady mój przepis na babkę ziemniaczaną. Wystarczy kilogram ziemniaków, garść kiszonej kapusty i słodka marchewka, żeby w niecałą godzinę wyjechało z piekarnika chrupiące, pachnące majerankiem danie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Kiedy mam mało czasu, przygotowuję na obiad tę zapiekankę. Zapiekanka makaronowa starcza mi nawet na 2 dni, co oszczędza dużo czasu i zachodu. Do tego wystarczą do niej jedynie 4 składniki. Prosto, szybko i pysznie- niczego więcej nie potrzeba.
Pieczarki faszerowane są świetnym pomysłem na przekąskę, dodatek do grilla, czy danie na imprezę. Są proste w przygotowaniu i tak pyszne, że wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę. A cały sekret tkwi w aromatycznym farszu.
Mięso mielone jest nie tylko głównym składnikiem klasycznych kotletów. Jako produkt prosty i uniwersalny w zastosowaniu, może być podstawą wielu pomysłowych dań. Tak właśnie jest w tym przypadku, gdzie mięso w niecodziennej formie nie smażymy, ale zapiekamy z pysznymi dodatkami. To efektowny obiad małym nakładem pracy.
Na Wielkanoc oprócz jajek w różnej postaci przygotuj także pieczoną karkówkę. Danie urozmaici świąteczne menu i zyska uznanie zaproszonych gości. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Przygotuj się na niejedną prośbę o dokładkę.
Tomasz Strzelczyk po raz kolejny zaskakuje przepisem. Kucharz podzielił się kolejną recepturą na fantastyczną potrawę. Wystarczy, że zmielisz surową słoninę i włożysz ją do słoików. Ten patent jest hitem.
Czy Coca-Cola ma coś wspólnego z jajkami? Teoretycznie nie. Ale mieszanka tych dwóch produktów może zdziałać coś ciekawego. Tylko nie jajek, a ich skorupek. Mikstura rozwiąże problem, z którym zmaga się wiele osób.
Zapomnij o zwykłych tostach lub kanapkach. To śniadanie z kajzerek bije je na głowę. Wystarczy pieczywo, masło i pyszne dodatki. Danie jest proste w przygotowaniu i jest tak pyszne, że rodzina będzie prosić o nie znacznie częściej.
Nie masz pomysłu na kolację? Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób na smaczną zapiekankę z ciasta francuskiego. Taka kolacja na ciepło zostanie doceniona przez domowników. Uważaj, bo poproszą o niejedną dokładkę.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto do kawy? Koniecznie upiecz sernik według poniższego przepisu. Sernik zrobisz bez grama masła i cukru. Jest szybki w przygotowaniu, o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a także puszysty jak chmurka. Zachwyty gwarantowane!
Zapiekanka z warzywami to zawsze świetny pomysł na obiad. Prosta, szybka, sycąca i lekka błyskawicznie znika z talerzy. Do zapiekanek zwykle dodajemy żółty ser, jak gouda, cheddar, czy parmezan. Często jest to również biała mozzarella. Mało kto wie, że i zwykły twaróg doskonale nadaje się do przygotowania tego typu dań. Smak jest niesamowity.
W każdym domu jest ta jedna rzecz, która musi się pojawić się na stole podczas świąt. W mojej rodzinie są to ciasteczka z przepisu mojej babci. Proste w wykonaniu, ale efektowne wyglądają niemal jak prawdziwe grzybki. Kto zje jednego, od razu sięga po więcej.
Naleśniki zwykle przygotowujemy na słodko: z serem, ulubioną konfiturą, dżemem, owocami. To danie jednak jest jeszcze smaczniejsze. Łączy delikatne, puszyste placki z farszem do wytrawnych pierogów. Odkąd ich spróbowałam, są moim faworytem.
Niewiele jest lepszych rzeczy na świecie, niż domowa szarlotka. Z poniższym przepisem od Ani Zyśk niewiele jest też prostszych. 3 szklanki i owoce wystarczą, by przygotować wyborny wypiek. Nie ma możliwości, że to ciasto się nie uda.
Próbowałaś doczyścić piekarnik, ale żadne środki chemiczne nie dają sobie rady z zabrudzeniami? Wypróbuj domowy sposób na czyszczenie piekarnika, a będzie lśnił jak nowy. Wykorzystasz do tego produkt, który na pewno masz w swoje kuchni. A o tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Na piątkowym stole nie może zabraknąć pieczeni rzymskiej z tego przepisu. Jest znakomita, a w dodatku zupełnie inna niż ta kupiona w sklepie. Poznaj mój łatwy sposób na pieczeń i zrób ją na święta. Będzie smakowała wszystkim.
Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.
Masz już pomysł na kolację? Jeśli zastanawiasz się co podać, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam zapiekankę z chleba w piekarniku. Danie wychodzi wyśmienite i szybko znika z talerzy.
Pomidory nie tylko jako składnik kanapek i sałatek. Będą smakowały jeszcze lepie. Wystarczy, że poznaj przepis i przygotujesz pomidory z piekarnika. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Jeżeli chcesz, aby zapach pieczonego ciasta i jabłek rozchodził się po całej kuchni, zrób szalotkę z przepisu mojej babci. Jest on niezwykle prosty, a przygotowanie nie trwa wieki. Ile kawałków bym nie zjadł, nigdy nie mam dosyć. Poniżej znajdziesz listę składników raz instrukcję krok po kroku.
Nie masz pomysłu na obiad? Zapiekanka z cukinii będzie doskonałym wyborem. Z tym przepisem przygotujesz ją bardzo szybko, a rodzina będzie zachwycona smakiem. Tak bardzo polubią zapiekankę, że będą domagali się, abyś robiła ją znacznie częściej. Na szczęście przygotowanie jest banalnie proste.
Sezon na domowe pomidory rozpocznie się już za chwilę. Poznaj przepis, z którym zrobisz pieczone pomidory. To warzywo za sprawą kilku dodatków i odpowiedniego przygotowania nabierze odpowiedniego i po prostu doskonałego smaku. Przeczytaj i dowiedz się, jak to zrobić.
Nie masz pomysłu na obiad? Wystarczy, że w domowych zapasach znajdziesz ziemniaki i mięso mielone. Przygotujesz z nich doskonałe danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Poznaj przepis i przygotuj tę potrawę w swoim domu, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu.
Szukasz przepisu na szybki deser? Zrób ciasto z czereśniami i kruszonką, a domownicy pokochają je od pierwszego kęsa. Uważaj, bo ten smak uzależnia i będziesz zobowiązana przez domowników robić je znacznie częściej. Na szczęście tym sposobem upieczesz je łatwo i co najważniejsze szybko.
Nie masz pomysłu na ciasto francuskie? Zainspiruj się i przygotuj tę niezwykłą przekąskę. Sposób, jakim ją przyrządzisz, jest naprawdę zaskakujący, a przy tym dziecinnie prosty. Poznaj go, a następnie wypróbuj i zaskocz domowników. Smak dania zachwyci każdego.