Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.05.2025 12:45

Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować

Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Fot. YouTube/Proste menu

Mięso mielone jest nie tylko głównym składnikiem klasycznych kotletów. Jako produkt prosty i uniwersalny w zastosowaniu, może być podstawą wielu pomysłowych dań. Tak właśnie jest w tym przypadku, gdzie mięso w niecodziennej formie nie smażymy, ale zapiekamy z pysznymi dodatkami. To efektowny obiad małym nakładem pracy.

Nie tylko kotlety mielone

Z mięsa mielonego najczęściej przyrządzamy kotlety. Poniższy przepis to niejako wariacja na temat klasyki. Uformowane z mięsa kule wsadzamy jednak w tym wypadku do piekarnika, zamiast smażyć je na patelni.

Przepis jednak nie kończy się na samym mięsie. W zagłębienie, które robimy za pomocą szklanki, wkładamy bowiem pyszny farsz, a całość przykrywamy serem żółtym. W efekcie otrzymujemy pomysłowe danie, które pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Fot. Canva

Pomysłowy przepis na mięso mielone

Przepis na obiad z mięsa mielonego nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. W zasadzie potrzebne są do niego standardowe produkty, których normalnie używamy do przyrządzenia kotletów mielonych. Niewielkim odstępstwem jest tu ser i pieczarki, choć i te dodatki nierzadko lądują w klasycznej recepturze. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz na poniższej liście.

Dalsza cześć tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 10-12 pieczarek
  • tymianek
  • 200 ml śmietanki
  • 180 g serka topionego
  • 200 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przepis na obiad z mięsa mielonego krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku. 1 cebulę zetrzyj na tarce i również dołóż do pozostałych składników.

Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Fot. YouTube/Proste menu

Kajzerkę namocz w mleku. Następnie odciśnij ją z płynu i dołóż do mięsa. Wszystko starannie wyrób na jednolitą masę.

Pozostałą połówkę cebuli pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej pieczarki i smaż, aż ładnie się zarumienią. Wtedy dopraw całość dwoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem.

Na patelnię z pieczarkami dodaj śmietanę i serek topiony. Mieszaj, aż składniki połączą się. Z mięsnej masy uformuj kule nieco mniejsze, niż piłka tenisowa, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Fot. YouTube/Proste menu

W każdej kuli zrób za pomocą szklanki zagłębienie. Wyłóż je farszem pieczarkowym. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. N 5-10 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch każdej porcji mięsa startym serem żółtym.

Sprawdź przepis na majówkowy sernik oraz zobacz, jak zrobić naleśniki bez mąki. 

Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Fot. YouTube/Proste menu