Ulep kulki z mięsa mielonego i zrób wgłębienie szklanką. Zwykłe kotlety mogą się schować
Mięso mielone jest nie tylko głównym składnikiem klasycznych kotletów. Jako produkt prosty i uniwersalny w zastosowaniu, może być podstawą wielu pomysłowych dań. Tak właśnie jest w tym przypadku, gdzie mięso w niecodziennej formie nie smażymy, ale zapiekamy z pysznymi dodatkami. To efektowny obiad małym nakładem pracy.
Nie tylko kotlety mielone
Z mięsa mielonego najczęściej przyrządzamy kotlety. Poniższy przepis to niejako wariacja na temat klasyki. Uformowane z mięsa kule wsadzamy jednak w tym wypadku do piekarnika, zamiast smażyć je na patelni.
Przepis jednak nie kończy się na samym mięsie. W zagłębienie, które robimy za pomocą szklanki, wkładamy bowiem pyszny farsz, a całość przykrywamy serem żółtym. W efekcie otrzymujemy pomysłowe danie, które pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Pomysłowy przepis na mięso mielone
Przepis na obiad z mięsa mielonego nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. W zasadzie potrzebne są do niego standardowe produkty, których normalnie używamy do przyrządzenia kotletów mielonych. Niewielkim odstępstwem jest tu ser i pieczarki, choć i te dodatki nierzadko lądują w klasycznej recepturze. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz na poniższej liście.
Dalsza cześć tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 cebuli
- 10-12 pieczarek
- tymianek
- 200 ml śmietanki
- 180 g serka topionego
- 200 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis na obiad z mięsa mielonego krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku. 1 cebulę zetrzyj na tarce i również dołóż do pozostałych składników.

Kajzerkę namocz w mleku. Następnie odciśnij ją z płynu i dołóż do mięsa. Wszystko starannie wyrób na jednolitą masę.
Pozostałą połówkę cebuli pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej pieczarki i smaż, aż ładnie się zarumienią. Wtedy dopraw całość dwoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelnię z pieczarkami dodaj śmietanę i serek topiony. Mieszaj, aż składniki połączą się. Z mięsnej masy uformuj kule nieco mniejsze, niż piłka tenisowa, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W każdej kuli zrób za pomocą szklanki zagłębienie. Wyłóż je farszem pieczarkowym. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. N 5-10 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch każdej porcji mięsa startym serem żółtym.
Sprawdź przepis na majówkowy sernik oraz zobacz, jak zrobić naleśniki bez mąki.
