Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.09.2024 19:39

Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat

Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat
Fot. Canva/from_my_point_of_view

Na piątkowym stole nie może zabraknąć pieczeni rzymskiej z tego przepisu. Jest znakomita, a w dodatku zupełnie inna niż ta kupiona w sklepie. Poznaj mój łatwy sposób na pieczeń i zrób ją na święta. Będzie smakowała wszystkim.

Pieczeń rzymska, czyli kawałek historii

Pieczeń rzymska jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Rzymu. A dokładnie z V wieku, kiedy istniał jeszcze Starożytny Rzym. W tamtych czasach ta pieczeń była tworzona z siekanego mięsa, chleba namoczonego w winie oraz przypraw. Wtedy bardziej przypominała ogromnego kotleta. W XVIII wieku pieczeń kształtem oraz wyglądem zaczęła przypominać tę, która znamy obecnie.

Pieczeń z mojego przepisu kształt zachowuję taki sam, ale w jego środku będzie mała niespodzianka. Skoro ma to być danie na piątkowy obiad, to musi być wyborne. Zerknij poniżej, a pokażę ci jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem. Robię ją od kilku lat i smakuje wyśmienicie. 

Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat
Fot. Canva/Matthew Gibson

Potrzebne składniki na obiad na piątek

Potrzebnych produktów jest niewiele. Do tych najważniejszych należy oczywiście mięso oraz jajka. Resztę potrzebnych znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź, czy masz wszystko, co potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 50 g bułki tartej
  • 1 wysuszona bułka
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad na piątek

Bułkę namocz w wodzie, a następnie rozerwij ją na drobne kawałki. Mięso i pieczywo przełóż do miski. Wsyp bułkę tartą, pieprz oraz sól. Wbij 1 jajko. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj ją do mięsa, a całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę. 

Jajka ugotuj na twardo. Na deskę wyłóż folię spożywczą. Przenieś na nią mięso i rozwałkuj na prostokątny placek. Jajka ułóż na środku i z pomocą folii zawijaj w roladę. Obtocz ją w bułce tartej, a następnie przełóż do foremki wysmarowanej olejem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotową pieczeń krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź, w jakiej restauracji Polacy jedzą za darmo oraz poznaj zagadkę jajka, które nie pękło od wieków. 

Na obiad w piątek podam pieczeń rzymską. Ten przepis znam od lat
Fot. Canva/HandmadePictures