Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze
canva/JanuszT

Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół.
 

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

W drobnych zielonych listkach kryje się zaskakująco dużo cennych związków. Pieprzyca siewna — bo tak właściwie nazywa się znana nam z wielkanocnych dekoracji roślina — obfituje w liczne pierwiastki poprawiające funkcjonowanie ludzkiego organizmu, przede wszystkim w potas, magnez, żelazo i wapń.

Lekko ostry dodatek zawiera też sporo antyoksydantów, które sprzyjają ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i stanowią dobrą profilaktykę chorób cywilizacyjnych. W rzeżusze znajdziemy także sporą dawkę witaminy C, B, A, K oraz E.
 

Jak samodzielnie wyhodować rzeżuchę?

Wystarczy niespełna dwa tygodnie, by smakowity dodatek do dań pojawił się w naszym domu. Nasiona należy umieścić w kiełkownicy lub na wilgotnej wacie czy ligninie włożonej do niewysokiego naczynia. Ustawiamy je w ciepłym i słonecznym miejscu np. na kuchennym parapecie.

Podlewając rzeżuchę codziennie przez kolejne 7-10 dni, z czasem zobaczymy, jak na przygotowanym podłożu zaczną pojawiać się jasnozielone listki. To właśnie tę część rośliny warto spożywać. Jest niesamowicie smaczna i zdrowa i o wiele tańsza niż nowalijki.

Jak podać rzeżuchę?

Listki rzeżuchy charakteryzują się wyraźnym, ostrawym smakiem i zdaniem wielu osób stanowią dobrą alternatywę soli. Warto dodawać ją do sałatek, surówek, posypywać nią kanapki, pasty i zupy. Oczywiście najczęściej trafia do dań z jajkami, przede wszystkim podczas wielkanocnego śniadania i doskonale się z nimi komponuje.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na przysmaki, które z rzeżuchą będą znakomite. Szczególnie polecamy posypanie nią pasty jajecznej oraz znakomitego wytrawnego omletu. W takiej wersji możecie ją spożywać zawsze, gdy najdzie was ochota — nie tylko od święta.

Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze
canva/HandmadePictures