Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.08.2024 18:44

Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad

Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bryzol to kotlet z siekanego mięsa. Popularność zdobył tym, że jest tanim sposobem na wykwintny posiłek. Dziś przygotowujemy go rzadziej, ale czas przywrócić go do łask.

Bryzole jak z PRL-u

Bryzole pojawiły się w kuchni francuskiej jako wyrafinowana potrawa. Jednak PRL w charakterystycznym dla siebie stylu zaadaptował to danie na obiady serwowane w barach i stołówkach pracowniczych. Tak bryzol trafił pod strzechy.

Nie ma co się dziwić jego popularności. W kotlecie z siekanego mięsa łatwiej ukryć to, że użyliśmy nieco tańszego produktu. Pewnie z tego też powodu dziś, gdy mięso jest łatwiej dostępne, bryzole zostały wyparte przez inne formy kotletów. Warto jednak wracać do takiego przepisu ze względu na smak.

Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad

Smażone siekane mięso

Na bryzol świetnie więc nadają się tłustsze kawałki tuszy wieprzowej lub wołowej. W tym przepisie proponujemy użyć antrykotu wołowego, można też sięgnąć po łopatkę, rozbratel, a także wieprzową karkówkę.

Składniki

  • ½ kg antrykotu wołowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • Mąka do obtoczenia, olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Kotlety z siekanego mięsa

Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki na plasterki. Mięso kroimy w mniejsze kawałki i siekamy ostrym nożem tak drobno, jak się da. Nie musi być dokładnie zmielone – nada to ciekawej struktury bryzolom.

Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na kleistą masę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Z mięsa formujemy płaskie, dość cienkie kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu zdejmujemy je na talerz.

Na tę samą patelnię dodajemy jeszcze nieco masła i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Następnie ją też zdejmujemy, a na patelni podsmażamy pieczarki. Podajemy wszystko razem w towarzystwie gotowanych ziemniaków i sałatki.

Wypróbuj też przepis na sałatkę meksykańską i poznaj magiczne własności jarzębiny.

Posiekaj mięso i uformuj kotlety. Bryzol z PRL to przepis idealny na obiad