Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację

Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację

Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację
canva/vaaseenaa; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Kalafior nie należy do wyrazistych w smaku warzyw. Tomasz Strzelczyk zna jednak patent, dzięki któremu stanie się on wyśmienitą przekąską. Przygotujcie parmezan i rozgrzejcie piekarniki. W tej wersji kalafior zachwyci was aromatem i nasyci. Jeszcze nie raz go przygotujecie.

Kalafior sprawdza się zarówno jako roślinna alternatywa dla schabowego, jak i składnik wielu pysznych surówek. Tym razem proponujemy wam upieczenie go z prostymi dodatkami. Masło i parmezan przemienią to delikatne warzywo w pełną charakteru ciepłą przystawkę idealną na kolację lub spotkanie w gronie przyjaciół.

Przepis na pieczonego kalafiora według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 50 g masła

  • 100 g parmezanu lub innego ulubionego sera

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kalafiora oczyszczamy z zielonych liści, zachowując je do innych przepisów. Myjemy warzywo, a następnie wkładamy do wypełnionego wrzątkiem dużego garnka i gotujemy go przez 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kalafiora przenosimy do naczynia żaroodpornego, uprzednio osuszając różyczki. W rondlu roztapiamy masło. Polewamy nim warzywo, a następnie posypujemy je startym serem.

Pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło, oprószone świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Możemy dodać świeżo posiekane zioła. Smacznego.

Wskazówka: masło możecie zastąpić olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Wtedy należy pominąć etap podgrzewania tłuszczu w rondelku.

Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację
Kalafior z pieca jest obłędny w smaku

Źródło zdjęcia; canva/rimmabondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: T. Strzelczyk Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram