Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na idealną zupę pomidorową
Adam Moskal
Adam Moskal 24.08.2021 02:00

Prosty sposób na idealną zupę pomidorową

Prosty sposób na idealną zupę pomidorową
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat.

Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu.

Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, aby pomidorówka była smaczniejsza?

Przede wszystkim przed zalaniem pomidorów wywarem, należy je podsmażyć na tłuszczu. Niezależnie czy korzystasz ze świeżych owoców, passaty, przecieru czy koncentratu, konieczne jest ich podsmażenie.

W trakcie smażenia zachodzi reakcja Maillarda, która polega w wielkim skrócie na karmelizacji cukrów zawartych w jedzeniu. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku pomidorów, a także uwypuklone są inne aromaty.

Co więcej, wstępne smażenie delikatnie koncentruje substancje zawarte w pomidorach, które nasze języki odczuwają jako umami, czyli smak mięsny. Finalnie zupa będzie o wiele lepsza, jeśli wykorzystasz ten trik.

Śmietana i cukier

Pomidory są naturalnie kwaśne, dlatego warto skontrować ten smak czymś słodkim. Nie chodzi w żadnym wypadku o posłodzenie zupy, lecz doprawienie. 1 łyżeczka na cały garnek w zupełności wystarczy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Dodając śmietanę, trzeba z kolei przedtem ją zahartować. Wlanie jej bez tej czynności spowoduje, że nabiał się zważy. Kilka łyżek gorącej zupy dodanych do śmietany rozwiąże ten problem.

Prosty sposób na idealną zupę pomidorową

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram