Przebadali ponad 150 próbek ryżu. Znaleźli rakotwórczą substancję
Rola ryżu w naszej diecie i jego wpływ na nasze zdrowie to skomplikowany temat. Niestety, najnowsze badania wcale nie ułatwiają układania z nim menu. W próbkach ryżu znalazł się bowiem rakotwórczy arsen.
Niechciany składnik ryżu
Arsen to pierwiastek zaliczany do grupy metaloidów o działaniu bardzo toksycznym dla człowieka, jeśli włączamy go do diety. Zarówno sam, jak i w związkach chemicznych, w których skład wchodzi, wywołuje u człowieka liczne choroby. Oczywiście w śladowych ilościach nie jest to widoczne zatrucie, a jedynie podtruwanie toksycznymi składnikami rozłożone na lata.
I tak, arsen sprzyja rozwijaniu się m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Powiązano go także z ryzykiem raka wielu narządów. Arsen może także przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.

Arsen w ryżu
Naukowcy przebadali próbki popularnego ryżu. Jak się okazało, w każdej z obserwowanych próbek znaleziono ślady właśnie arsenu. Pierwiastek ten może mieć postać organizczną i nieorganiczną. W tej drugiej łatwiej kumuluje się w organizmie, i to właśnie ją znaleźli naukowcy w ryżu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Warto dodać, że badania prowadzone były w USA. Nie mamy więc jednoznacznych i pewnych danych na temat ryżu, który możemy znaleźć w Europie. Jest jednak czego się obawiać.

Czy ryż jest zdrowy?
Jak podkreślają naukowcy, może być wiele źródeł zanieczyszczenia ryżu arsenem. Może on pochodzić z gleby, może też być powiązany z odmianami ryżu i ich skłonnością do gromadzenia pierwiastka. Ważne jest jednak, że od dekady, kiedy prowadzone były badania, poziom arsenu w ryżu nie spada.
Co ciekawe, więcej tego składnika znajdziemy w ryżu brązowym niż białym. Najwięcej zaś będzie go w otrębach ryżowych. To wskazywałoby na związek między gromadzeniem arsenu a pełnoziarnistym charakterem produktu. A zatem brązowy ryż, który normalnie jest zdrowszy, w tym wypadku byłby raczej bardziej niebezpieczny dla zdrowia.

Jak gotować ryż, by był zdrowy
Naukowcy przebadali dziesiątki próbek rozmaitych zbóż właśnie pod kątem obecności feralnego składnika. Okazuje się, że dwie trzecie z nich jest bardziej bezpiecznych niż właśnie podstawowy składnik kuchni Azji. Jednak także jemu można trochę pomóc.
Arsen można wygotować z ryżu, stosując podwójne gotowanie. Najpierw zalewamy go dużą ilością zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Po pięciu minutach gotowania odcedzamy ryż, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, aż cała zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki.
Wypróbuj też przepisy na dżem z mniszka i marynowaną rzodkiew na kanapkę.
