Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak

Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak

Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak
canva/bhofack2

Domowy ketchup bije na głowę gotowe sosy kupowane w sklepach. Tym razem proponujemy wam zrobienie rarytasu na bazie śliwek. Dodamy do nich trochę papryki czosnku, żeby nabrał charakteru. Będzie pysznie.

Ketchup ze śliwek będzie smacznym urozmaiceniem wielu dań. Z powodzeniem podacie go zarówno do frytek, jak i mięs lub warzywnych kotletów. Przygotowanie nie jest trudne, a składniki obecnie kosztują grosze. Spróbujecie?

Przepis na smakowity ketchup ze śliwek

Składniki:

  • 2 kg śliwek, najlepiej węgierek

  • 3 średnie czerwone papryki

  • 3 ostre papryczki

  • 3 łyżki cukru

  • 6-8 ząbków czosnku

  • pół szklanki octu

  • pół łyżeczki cynamonu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić ketchup ze śliwek? Nietypowy rarytas spodoba się najbardziej wybrednym

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Wrzucamy je do dużego garnka. Papryki i ostre papryczki także płuczemy, a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.

Czosnek obieramy z łupiny i siekamy. Warzywa dodajemy do śliwek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie wsypujemy cukier oraz cynamon i wlewamy ocet. Podgrzewamy jeszcze przez 45-60 minut i zdejmujemy z ognia.

Ketchup ze śliwek doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy, a następnie miksujemy na gładką masę. Umieszczamy ją w czystych słoikach i pasteryzujemy przez 30 minut.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z ketchupem są znakomite. Polecamy recepturę na kultową zapiekankę z serem i pieczarkami. Spróbujecie też frytek belgijskich według Roberta Makłowicza. Są wyśmienite.

Niezwykły przepis na ketchup ze śliwek. Hitowy przepis na wielki przysmak
canva/Daria-Yakovleva, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: