Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad
canva/Olga Kriger

Z ziemniaków przygotujecie wiele więcej niż tylko pyszne purée, które podacie do schabowego. Mogą one z powodzeniem zastąpić obiadowe kotlety. Nasz nowy przepis zachwyca smakiem ciągnącego się sera, któremu niewielu będzie w stanie się oprzeć. Będziecie zaskoczeni delikatnością tego dania.

Ziemniaki są pysznym warzywem, z którego z łatwością wyczarujecie wyjątkowo smaczne dania. Warto po nie sięgnąć i zrobić tradycyjne czarne kluski czy babcine pyzy. Możemy też wykorzystać je jako bazę do podobnych mielonym, postnych kotletów. W tej roli sprawdzą się świetnie, a my zyskamy pomysł na piątkowy obiad. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na smaczne kotlety z ziemniaków i sera

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 2 żółtka

  • 1 jajo

  • 2 łyżki startego sera żółtego

  • 5 łyżek bułki tartej

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Ugniatamy je tłuczkiem i studzimy. Przekładamy do miski, a następnie dodajemy masło, ser oraz żółtka.

Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę przykrywamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formujemy z niej niewielkie kotleciki.

Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcesz, aby kotlety nabrały jeszcze więcej aromatu, polej je sosem grzybowym. Nie masz pod ręką grzybów leśnych? Pieczarki też się sprawdzą.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad
Purée ziemniaczane może stanowić bazę do przygotowania pysznych kotletów

Źródło zdjęcia: canva/hanieriani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram