Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.09.2023 08:32

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
YouTube/@SlonzokPrziGarach

Czy lubicie regionalne smaki? Warto je poznawać, bo to ciekawa i smaczna kulinarna przygoda. Polecam przepis na pierzoka, czyli śląską potrawę. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron. Danie zachwyca smakiem moich domowników. 

Ziemniaki, czyli zrób pierzoka

Ziemniaki to istotny element w polskiej kuchni. Zwykle gotujemy je do obiadu, robimy z nich placki ziemniaczane i baby. Bez ziemniaków nie byłoby frytek i wielu sałatek. Jednak warto też spróbować zupełnie nowego smaku z ziemniakami w roli głównej.

Ja odkąd dostałam przepis od kuzynki ze Śląska, to robię pierzoka. Jest to tradycyjna śląska potrawa, czyli kartofle z boczkiem. Taki obiad zaspokoi głód każdego głodomora. Pierzoka syci i rewelacyjnie smakuje. Polecam przepis na to smaczne śląskie danie. 

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
YouTube/@SlonzokPrziGarach

Jak zrobić pierzoka?

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 ½ kg ziemniaki
  • 20 dag boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Boczek kroimy na średnią kostkę i wrzucamy na patelnię. Jak się podsmaży, to dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko smażymy na złoty kolor. Ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy. 

Połowę smażonego boczku i cebuli dokładamy do startych ziemniaków. Doprawiamy masę i dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy resztę boczku i cebuli z patelni. Dokładamy też masę z ziemniaków.

Śląski obiad, czyli pierzoka

Na wierzch dania dodajemy jeszcze cebulę i boczek. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i danie pieczemy 60 minut. Po wyjęciu możemy od razu podawać. Danie nie wymaga żadnych dodatków. 

Pierzoka to tradycyjna śląska potrawa z kilku składników. Warto ją przyrządzić na obiad, bo syci, smakuje i zachwyca prostotą. U mnie w domu to danie z ziemniaków cieszy się dużym powodzeniem. Zawsze konieczne są dokładki. Pisaliśmy o góralskiej zapiekance. Podawaliśmy też przepis na zapiekankę od Karola Okrasy. 

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
YouTube/@SlonzokPrziGarach

Źródło: YouTube/@SlonzokPrziGarach