Przepis na ten gulasz przywiozłem z Bułgarii. Każdy się nim zachwycił
Gulasz to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce, które można przygotować na różne sposoby, z różnorodnymi składnikami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bułgarskiego gulaszu, to koniecznie musicie to zrobić. Szczególnie że ten przepis jest banalnie prosty. Przekonajcie się sami.
Jaka jest historia gulaszu?
Wszyscy bardzo dobrze znamy smak gulaszu. Jeśli raz go spróbowaliśmy, to już zawsze będzie on w naszej pamięci. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jaka tak naprawdę jest historia gulaszu i skąd się wziął. Poznajcie zatem korzenie tej potrawy.
Gulasz pochodzi z Europy Środkowej i na początku był bardzo popularny na Węgrzech. Jego geneza sięga IX wieku, kiedy to węgierscy hodowcy bydła przygotowywali pokrojone kawałki mięsa, które następnie solili i suszyli na słońcu. Później to mięso było gotowane w wodzie w dużych garnkach, co prowadziło do powstania dobrze nam dzisiaj znanego gulaszu.
Tradycyjny gulasz opiera się na odpowiednio dobranym mięsie, warzywach i przygotowanym sosie. Powstały również różne odmiany tego dania. Jedną z nich jest bułgarski gulasz. Zobaczcie, jak go przygotować, a z pewnością zachwycicie nim rodzinę podczas obiadu.

Świetny pomysł na obiad
Bułgarski gulasz mięsno-warzywny to danie, któremu warto się bliżej przyjrzeć, a nawet koniecznie przyrządzić. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 300 g pomidorów (lub puszka pomidorów)
- 300 g zielonej papryki
- 1 bakłażan
- 3-4 ziemniaki
- 2 garście fasoli szparagowej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- 3 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- słodka lub ostra papryka
Jak przygotować bułgarski gulasz na obiad?
Gjuwecz to bardzo dobrze znane w kuchni bułgarskiej danie, które warto przygotować ze względu na niesamowity smak.
W pierwszej kolejności podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso pokrojone w kostkę, po czym przekładamy je na talerz. Następnie w tym samym garnku doprowadzamy posiekaną cebulę do zeszklenia. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli.
W kolejnym kroku ponownie dodajemy mięso do garnka do reszty składników i dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Bakłażana kroimy w plasterki, przekładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy, aby wyciekł z niego sok. Następnie płuczemy go pod bieżącą wodą.
Do mięsa w naczyniu żaroodpornym dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki, bakłażana, paprykę i pociętą fasolkę. Przyprawiamy wszystko pieprzem i papryką. Całość zalewamy tłuszczem z garnka po smażeniu mięsa.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Tak przygotowany bułgarski gulasz przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionym pieczywem.
Sprawdź przepis na pyszne naleśniki z 2 składników. Zobacz, jak Tomasz strzelczyk skrytykował smażalnię ryb.
