Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.07.2022 12:13

Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu

Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu
canva/CCat82

Poznajcie wiekowy przepis na pasztet prababci Lidji, który ma prawdziwie historyczny smak. Receptura na niego była przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś cieszy się dużym uznaniem. Przygotowany według niej pasztet jest wilgotny i pełen smaku.

Domowe pasztety królują u nas na święta, zwłaszcza wielkanocne. Przygotowujemy je dość rzadko, bo nie mamy na to czasu. Jednak taki własnoręcznie zrobiony pasztet to prawdziwy rarytas.

A pasztet zrobiony według wiekowego przepisu z pewnością powali was na kolana. Dziś przecież, już tak się nie robi. Tym bardziej przetestujcie recepturę prababci Lidji i zachwyćcie się smakiem pasztetu z dawnych lat.

Stuletni przepis na pasztet

Składniki:

  • 40 dag wątróbki wieprzowej

  • łyżka mąki

  • olej do smażenia

  • 2 cebule

  • 1 ćwiartka kurczaka

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 50 dag boczku wieprzowego

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 nieduży seler

  • 2 jajka

  • majeranek

  • papryka słodka i ostra

  • pieprz ziołowy

  • pieprz, sól

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu prababci Lidji

Wątróbkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Oprósz mąką, obsmaż na rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień ją na oleju.

Mięso z kurczaka, wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane warzywa, zalej całość 2 l zimnej wody. Gotuj ok. 2,5 godziny.

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wywar zachowaj. Z mięsa usuń kości i chrząstki. Mięso, warzywa oraz wątróbkę i cebulę przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa.

Rozdrobnioną masę wymieszaj z 2 żółtkami i 2 chochlami wywaru. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, pieprzem ziołowym, czarnym i solą.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do mięsnej masy, delikatnie wymieszaj. Formę na pasztet wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę.

Pasztet piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest dopieczony.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z królika, a także na pasztet jajeczny.

Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu
canva/danieldiaconu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram