Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
canva/Tatiana Volgutova

Botwinka właśnie zaczyna się pojawiać w warzywniakach. Z tych pysznych młodych buraczków z liśćmi przyrządzić można wyborną zupę. Z przepisem Jakuba Kuronia danie zrobicie szybko, a wyjdzie wyśmienite. Kucharz stosuje prosty patent — krojenie warzyw korzeniowych w drobną kostkę. Dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji. Spróbujcie koniecznie.

Botwinka najlepiej smakuje w maju i czerwcu. Bogate w liczne składniki odżywcze warzywo można podać w formie chłodnika litewskiego, jak i pysznej zupy na ciepło. Dziś zdradzamy, jak zupę przygotowuje Jakub Kuroń. Kucharz stawia na pokrojone warzywa i stopniowe gotowanie botwinki, dzięki czemu smak dania nabiera głębi. Musicie spróbować.

Przepis na wyśmienitą botwinkę według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 2 skrzydełka oraz szyja z kurczaka

  • 1,5 litra wody

  • 1 większy pęczek botwiny wraz z buraczkami

  • 2 nieduże marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • ćwiartka selera

  • 1 niewielka cebula

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 100 g śmietanki 30% (opcjonalnie)

  • posiekany koperek do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Botwinkę starannie myjemy i kroimy — buraczki w plasterki, a łodygi na kawałki o długości 0,5 cm. Liście siekamy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wkładamy mięso oraz warzywa, a następnie wlewamy wodę. Gotujemy przez kwadrans na małym ogniu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie na oleju z masłem podsmażamy cebulę oraz pokrojone w plastry buraczki. Dodajemy je do garnka, a po kolejnych 5 minutach wrzucamy łodygi. Gdy minie jeszcze 5 minut, dodajemy liście oraz sok z cytryny.

Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie łączymy ze śmietaną i koperkiem, jeśli ich używamy. Smacznym dodatkiem będzie też jajko na twardo.

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
Botwinka najlepiej smakuje w maju i w czerwcu

Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron