Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis siostry Anastazji na marynowane kurki. Niebo na talerzu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.06.2025 19:35

Przepis siostry Anastazji na marynowane kurki. Niebo na talerzu

Przepis siostry Anastazji na marynowane kurki. Niebo na talerzu
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Shutterstock/Tserliukevich Sviatlana

Siostra Anastazja kolejny raz zaskoczyła bardzo ciekawym przepisem. Tym razem na kurki marynowane. Jeśli do tej pory nie wiedzieliście, jak się za to zabrać, to już macie na to odpowiedź. Cały proces nie trwa długo, a efekt w postaci niesamowitego smaku jest bardzo satysfakcjonujący. 

Jak pasteryzować przetwory?

Zanim jednak poznacie przepis siostry Anastazji na marynowane kurki, koniecznie musicie wiedzieć, jak je odpowiednio pasteryzować, a później przechowywać. Zacznijmy jednak od tej pierwszej kwestii. 

Cała pasteryzacja jest bardzo prosta i nie wymaga skomplikowanej wiedzy oraz umiejętności. Wszystko odbywa się poprzez gotowanie słoików z przetworami w dużym garnku. Jednak zanim je tam umieścimy, to koniecznie trzeba wypełnić dno garnka specjalną dziurkowaną wkładką lub płótnem

Słoiki rozmieszcza się w takiej odległości, aby gorąca woda mogła swobodnie krążyć między nimi. Umieszczamy słoiki w garnku z gorącą wodą, zanurzając je w niej do ¾ ich wysokości. Po zakończonym procesie pasteryzacji delikatnie wyciągamy słoiki i kładziemy je luzem na ściereczce, aż ostygną. Kontrolę szczelności przeprowadzamy następnego dnia.

Przejdźmy zatem do przechowywania takich smakołyków. Kiedy już przygotujemy grzyby, to należy je trzymać w miejscu suchym, takim, które jest odpowiednio wentylowane. Czasami warto kontrolować, czy na powierzchni produktu nie wystąpił osad lub pęcherzyki gazu, które mogą sugerować fermentację. W takim przypadku, na tyle, na ile to możliwe, należy spożyć przetwory jak najszybciej.

Przepis siostry Anastazji na marynowane kurki. Niebo na talerzu
Fot. Shutterstock

Przepis na marynowane kurki

Takie marynowane kurki od Siostry Anastazji to niepodważalny przysmak. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • ½ l wody
  • ¼ l octu winnego 6 proc.
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli kilka ziaren gorczycy kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak zrobić marynowane kurki?

Przygotowanie takich marynowanych kurek to nic trudnego. W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy grzyby. Następnie należy je obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie je odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W kolejnym kroku przekładamy je do czystych i wyparzonych słoików. 

Przepis siostry Anastazji na marynowane kurki. Niebo na talerzu
Fot. Canva/Lesyy

W dużym garnku mieszamy wodę, ocet, cukier i pozostałe składniki, zagotowujemy i tworzymy zalewę. Gorącą przelewamy do słoików. W ostatniej fazie pasteryzujemy przetwory wcześniej wspomnianym sposobem

Tak przygotowane marynowane kurki to prawdziwy rarytas.

Sprawdź przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Zobacz, co warto dodać do kawy. 

Przepis siostry Anastazji na marynowane kurki. Niebo na talerzu
Fot. Canva/alicjane