Przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Hit wśród przetworów
Poznajcie przepis na przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Jest on prawdziwym hitem wśród przetworów, bo robi się go prosto i szybko, a jest smaczny i aromatyczny. Taki syrop można dodać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów. Szybkie orzeźwienie gwarantowane.
Syrop z mięty można kupić gotowy. Zwykle jest bardziej zielony, niż to przewidziała natura. Ale i w smaku jest wyraźniejszy i taki jakby mniej naturalny. Czemu więc samemu nie zrobić domowego, miętowego syropu? O tej porze roku w wielu ogródkach mięta rośnie jak szalona. Można ją więc przerobić na coś smacznego, co z pewnością zimą będzie cieszyło nasze podniebienia.
Przepis na syrop z mięty na zimę
Składniki:
duży pęczek mięty (ok. 20 gałązek)
1 l wody
25 dag cukru
2 cytryny
Przygotowanie syropu z mięty do słoików
Gałązki mięty przebierz, dokładnie opłucz, osusz. Wodę wlej do sporego garnka. Dodaj cukier, skórkę otartą z połowy cytryny i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Wodę zagotuj.
Gdy syrop zagotuje się, zdejmij go z ognia i do garnka włóż gałązki mięty. Wciśnij je, by całe znalazły się pod syropem. Garnek przykryj, odstaw na dobę.
Syrop przecedź, przelewając go przez sito. Gałązki mięty odciśnij przy pomocy łyżki. Wyciśnięty z nich syrop również przecedź. Gałązki wyrzuć.
Syrop zagotuj, gorący rozlej do niedużych butelek i słoików. Od razu szczelnie je zakręć, wystudź i wynieś w chłodne, ciemne miejsce.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na syrop z rumianku, a także na syrop z liści brzozy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wysoka niczym góry i puszysta jak chmurka karpatka Ewy Wachowicz. Najlepszy deser do popołudniowej kawy
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: swojskiejedzonko