Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy

Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy

Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy
canva/YelenaYemchuk

Kluski buraczane są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne danie ze słodkiego warzywa zachwyci całą rodzinę. Koniecznie spróbujcie — wprost rozpływa się w ustach.

Nie ma chyba smakosza, którego nie skusiłyby dobrze przyrządzone kluski kładzione. Danie zrobione na bazie buraka będzie równie pyszne co klasyczna, ziemniaczana wersja. Lekko słodki i aromatyczny rarytas możecie połączyć z wieloma dodatkami, za każdym razem uzyskując danie o nieco innym charakterze. Skusicie się?

Przepis na wyborne kluski buraczane

Składniki:

  • 1 kg buraków średniej wielkości

  • 425 g mąki ziemniaczanej

  • 65 g nasion chia lub siemienia lnianego

Jak przygotować smaczne kluski buraczane? Prosty patent na zdrowy dodatek zachwyci każdego

Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzimy je i obieramy ze skórki, po czym rozdrabniamy i blendujemy na gładką masę.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz zmielone siemię lniane lub nasiona chia. Odstawiamy masę na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Przy pomocy łyżki formujemy kluski i gotujemy je przez 1-2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.

Kluski buraczane podajemy na ciepło z olejem aromatycznym np. ziołowym czy czosnkowym. Możemy też zaserwować je z twarożkiem i orzechami włoskimi albo sosem chrzanowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na dania z burakami. Polecamy pyszne ciasto na pierogi z sokiem z tego warzywa. Być może spodoba wam się również prosta receptura na lekkie kotlety buraczane.

Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy
canva/Leo Stein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: