Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram cukinię na tarce i dodaję uwielbiany serek. Ten obiad to hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.07.2025 12:57

Ścieram cukinię na tarce i dodaję uwielbiany serek. Ten obiad to hit

Ścieram cukinię na tarce i dodaję uwielbiany serek. Ten obiad to hit
Fot. Shutterstock/BearFotos

Szukasz pomysłu na szybki posiłek dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki z cukinii i serka wiejskiego. Kotlety te są lekkie, sycące i niskokaloryczne. Świetnie sprawdzą się zarówno na bezmięsny obiad, jak i na podwieczorek czy śniadanie na ciepło. Na jednej porcji z pewnością się nie skończy.

Przepis na pyszne kotlety z cukinii i serka wiejskiego

Do przygotowania bezmięsnych kotletów potrzebujemy wyłącznie kilku prostych składników:

  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • Sól, pieprz, oregano

Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach i przenosimy na sitko. Solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, a następnie przeciskamy.

Serek wiejski rozdrabniamy i łączymy z cukinią. Wybijamy do masy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.

Do masy dodajemy mąkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Placki układamy łyżką na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Porady

  • Serek wiejski po rozdrobnieniu czy zmiksowaniu to doskonała baza rozmaitych potraw. Na rynku spotkać można wersję klasyczną, białkową i light. Wersja białkowa ma najlepsze proporcje makroskładników.
  • Takie placki można także upiec w piekarniku. Będą wtedy mniej kaloryczne dzięki temu, że nie przesiąkną tłuszczem ze smażenia. Pieczemy je przez ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Zdrowa cukinia

Cukinia to doskonały produkt do eksperymentowania – jest mięsista, nadaje więc potrawie odpowiednią strukturę. Ale przy tym jest bardzo niskokaloryczna – 100 g cukinii to zaledwie 16 kalorii.

Serek wiejski może się w tym przepisie wydawać nieoczekiwanym gościem. Rzadko kiedy myślimy o nim inaczej niż jako o bazie twarożków. Ale ten amerykański wynalazek po zmiksowaniu zmienia się w produkt, który można wykorzystywać podobnie jak śmietanę czy jogurt – nawet jako dodatek do ciast.

Wypróbuj też przepisy na efektowny domowy chleb i pulpety rybne.

Źródło: Smakosze.pl