Ścieram i dodaję do masy na mielone. Kotlety wychodzą cudownie soczyste
Kotlety mielone to danie, z którego słynie polska kuchnia. Aromatyczne przyprawy, świeże mięso ora inne składniki, które także robią robotę. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatkowy produkt, a smak kotletów nie tylko odrobinę się zmieni, ale będą jeszcze pyszniejsze. Jest to z pewnością ciekawe urozmaicenie. Wystarczy jedno warzywo.
Różnorodne kotlety mielone
Kotlety mielone już wiele lat temu zyskały miano dania prosto z polskiej kuchni i przy okazji tradycyjnego niedzielnego obiadu, poprzedzonego pysznym i aromatycznym rosołem. Mielone przygotowuje się bardzo łatwo, a ich smak wynagradza i tak krótki czas, który musimy poświęcić na ich zrobienie.

Kotlety mielone możemy stale urozmaicać dodatkowymi produktami, które świetnie wpasują się w całe danie. Wiedzieliście, że mielone mogą świetnie smakować z kapustą i kaszą manną? Albo np. z rabarbarem? Możliwości jest naprawdę wiele i warto z nich korzystać, ponieważ eksperymentowanie w kuchni to podstawa poznawania nowych smaków.
Tym razem przychodzimy do Was z czymś podobnym. Warzywo, na które lada chwila rozpocznie się sezon, idealnie wpasuje się w masę na kotlety mielone, skutecznie podbijając ich smak.

Cukinia dodatkiem do mielonych
Mięso mielone i cukinia. Co może wyniknąć z takiego połączenia? Przekonajcie się sami, korzystając z tego przepisu. Do przygotowania takich kotletów wzbogaconych cukinią będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 850 g mielonego mięsa
- 250 g cukinii
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety mielone z cukinią?
Okazuje się, że kotlety mielone i cukinia to bardzo ciekawe połączenie.
W pierwszej kolejności na patelni musimy zeszklić cebulkę. Po chwili dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilę. Następnie odcinamy z cukinii końcówki, myjemy ją, osuszamy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy ją na patelnię, na której smaży się cebula i czosnek, dodajemy także posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano oraz wszystko mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Po tym czasie zawartość patelni przekładamy na deskę do krojenia i drobno siekamy. Razem z mięsem mielonym przekładamy wszystko do jednej dużej miski, wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
W kolejnym kroku formujemy z powstałej masy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Tak przygotowane kotlety mielone z cukinią możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na zupę pomidorową.
