Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci

Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci

Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci
canva/NatashaPhoto; IG/agata_rubik

Sernik Agaty Rubik wygląda niezwykle apetycznie. Przepis, który dostała od ciotki, nie wymaga wyszukanych składników, a z wykonaniem każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
 

Prosty sernik na biszkoptach od Agaty Rubik

Nie trzeba wyrabiać ciasta na spód, a masa serowa jest lekka, przyjemnie słodka i rozpływa się w ustach. Nic więcej od sernika nie wymagamy. Przepis jest idealny nie tylko na jesień.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • 12 dużych jaj
  • 150 g masła
  • 125 g margaryny
  • 330 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietanowego
  • biszkopty na spód
  • szczypta soli

Składników nie ma wiele, a instrukcja wykonania jest jeszcze krótsza niż powyższa lista. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.

Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci
IG/agata_rubik

Jak zrobić smaczny sernik? Agata Rubik wyjawiła swój przepis

Zaczynamy od utarcia masła z margaryną. Dodajemy żółtka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy, aż uzyskamy puszystą masę. Wtedy wsypujemy budyniowy proszek i wrzucamy sery. Dokładnie łączymy.

Białka ubijamy z sola na sztywną pianę. Stopniowo przenosimy je do sera, nie przerywając miksowania masy. W zabezpieczonej papierem do pieczenia formie układamy biszkopty.

Wylewamy na nie ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 170 stopni Celsjusza i czekamy około godziny. Wierzch ciasta powinien się lekko zrumienić. 

Wskazówka: gdy sernik początkowo studzimy w piekarniku, a potem stopniowo wysuwamy formę z ciepła, szansa, że ciasto opadnie jest naprawdę niewielka. Tak również robi Agata Rubik.

Jak podawać sernik?

Wypiek świetnie smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej lub domowego dżemu. Można też podać do niego bitą śmietaną i świeżymi owocami lub po prostu pokroić. W każdym wypadku będzie znakomity.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sernik. Sprawdźcie koniecznie sprawdzony sposób na ten smakołyk w wersji bez pieczenia z wierzchem ozdobionym galaretką. Być może skusi was też patent na kremowy sernik baskijski.

Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci
IG/agata_rubik

Źródło: IG/agata_rubik