Siekam i dodaję do masy na mielone. Na te kotlety czekałem cały rok
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, to musicie je jakoś urozmaicić. Istnieje wiele przepisów z różnymi dodatkami, które świetne wzbogacają to danie, jednak jeden z pewnością się wyróżnia. Zobaczcie, co warto dodać do tych kotletów, aby wydobyć ich pełnię smaku.
Co dodać do kotletów mielonych?
Myśląc o kotletach mielonych, z pewnością do głowy przychodzi Wam prosty przepis, który składa się oczywiście z mięsa, bułki, jajka, przypraw i kilku innych składników. To oczywiście jest jak najbardziej w porządku, ponieważ to w końcu nasz tradycyjny polski przysmak, który w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków i ulubionej surówki tworzy znakomite danie.

Jeśli jednak klasyczny przepis na mielone Wam się znudził, to nie musicie się martwić, ponieważ można go bez problemu urozmaicić. Jednym z pomysłów może być dodanie cukinii do masy, dzięki której kotlety nie tylko będą zdrowsze, ale również zmieni się ich smak.
Z kolei Karol Okrasa w swoim przepisie na kotlety mielone proponuje dodanie kaszy jęczmiennej, która również odmieni ich smak.
Tym razem przychodzimy do Was z czymś zupełnie innym. Świeże kurki to coś, co idealnie wpasuje się w masę na mielone, a po usmażeniu ich smak będzie czymś, co zapamiętacie na długo. Sprawdźcie ten prosty przepis.

Kotlety mielone z kurkami
Przepis na kotlety mielone z kurkami to fantastyczna propozycja na niedzielny obiad. Wasza rodzina z pewnością będzie zachwycona. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 150 g świeżych kurek
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu chili
- ¾ szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety mielone z kurkami?
Już wiecie, co dodać do kotletów mielonych. Teraz pora ten pomysł wprowadzić w życie.
W pierwszej kolejności świeże kurki drobno siekamy. Następnie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i doprowadzamy do zeszklenia, po czym wrzucamy na patelnię również kurki.
W kolejnym kroku do miski przekładamy mięso, dodajemy przesmażone kurki z cebulą, sos chilli, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki ładnie się połączą. Możemy również dodać ¼ szklanki wody gazowanej.
Z powstałej masy formujemy kotlety mielone i smażymy je z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu, aż ładnie się zarumienią i nabiorą pięknego złotego koloru. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety mielone z kurkami możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszny zapiekany kalafior. Zobacz, co oznacza tęczowy nalot na herbacie.
