Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.
Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.
Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
50 dag śliwek, najlepiej węgierek
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże jaja
sól w ilości do smaku
Do podania:
cukier puder
cynamon
zrumieniona na maśle bułka tarta
słodka śmietanka
Jak zrobić znakomite knedle ze śliwkami?
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozdrabniamy — najlepiej przy pomocy praski. Studzimy je i łączymy z jajami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz solą.
Wyrobioną masę porcjujemy, a każdy kawałek rozciągamy w dłoni. Kładziemy na nim po całej śliwce i formujemy okrągły klusek. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją.
Partiami wrzucamy do niej knedle ze śliwkami. Powinny być gotowe po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone receptury Ani Starmach. Polecamy jej pyszny patent na gołąbki w sosie pomidorowym oraz przepis na lekkie i delikatne naleśniki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami
Staropolskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi. 1 dodatek bosko podkręca smak
Źródło: aniastarmach