Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach

Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
canva/arfo; TRICOLORS/East News

Knedle ze śliwkami skuszą niejednego smakosza. Ania Starmach zna niezawodny sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, które doskonale komponuje się z jesiennymi owocami. Koniecznie spróbujcie proponowanego przysmaku, a będziecie zachwyceni.

Prosty patent na knedle ze śliwkami może być na wagę złota. Jeśli jeszcze nie udało wam się osiągnąć przysmaku, który jest miękki i delikatny, a jednocześnie nie rozpada się po ugotowaniu, dajcie szansę tej recepturze. Przyjemnie was zaskoczy.

Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 50 dag śliwek, najlepiej węgierek

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 duże jaja

  • sól w ilości do smaku

Do podania:

  • cukier puder

  • cynamon

  • zrumieniona na maśle bułka tarta

  • słodka śmietanka

Jak zrobić znakomite knedle ze śliwkami?

Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozdrabniamy — najlepiej przy pomocy praski. Studzimy je i łączymy z jajami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz solą.

Wyrobioną masę porcjujemy, a każdy kawałek rozciągamy w dłoni. Kładziemy na nim po całej śliwce i formujemy okrągły klusek. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją.

Partiami wrzucamy do niej knedle ze śliwkami. Powinny być gotowe po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone receptury Ani Starmach. Polecamy jej pyszny patent na gołąbki w sosie pomidorowym oraz przepis na lekkie i delikatne naleśniki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach