Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem

Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem

Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem
canva/dulezidar

Strogonow jest daniem mięsnym podawanym w formie gulaszu. Smakowitą i dużo tańszą wersję potrawy można przygotować, korzystając z kotletów sojowych. Przepis jest niezwykle prosty, a smak do złudzenia przypomina oryginał. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet największym sceptykom.

Strogonow zwykle przyrządza się z krojonej w paseczki polędwicy wołowej. Przesmażone z cebulką i pieczarkami mięso w sosie z dodatkiem pomidorów jest pyszne, ale do najtańszych nie należy. Z tego powodu często z niego rezygnujemy.

Dziś prezentujemy wam równie smaczną i dużo bardziej przystępną cenowo wersję roślinną. Mięso zastąpimy paczką kotletów sojowych. Nie kosztują wiele, a obfitują w białko i bardzo dobrze wchłaniają wszelkie marynaty. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw, by nabrały niesamowitego smaku.

Przepis na pyszny roślinny strogonow

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 1 opakowanie kotletów sojowych

  • 400 g pieczarek lub boczniaków

  • 1 czerwona papryka (można pominąć)

  • 3 niewielkie ogórki kiszone

  • 1 niezbyt duża marchew

  • pół niedużego selera

  • 2 małe cebule

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 40-50 g koncentratu pomidorowego

  • 30 ml sosu sojowego

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili

  • 10-15 ml śmietanki sojowej lub mlecznej (można pominąć)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić roślinny strogonow? Prosty przepis na tani obiad

Marchew i selera myjemy, obieramy je. Paprykę płuczemy, a cebulę obieramy z łupiny. Wszystkie warzywa kroimy w niezbyt dużą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na dnie większego garnka rozgrzewamy porcję oleju.

Wrzucamy cebulę i szklimy ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy grzyby i smażymy je przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew, selera i paprykę. Wlewamy bulion. Dodajemy suche kotlety sojowe i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut.

W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki kiszone. Przy pomocy szczypiec wyjmujemy sojoszczaki i kroimy je w paseczki. Do garnka z gotowanym strogonowem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy.

Dodajemy też starte kiszeniaki, pokrojone kotlety sojowe oraz śmietankę, jeśli jej używamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Strogonow odstawiamy na około 1,5 godziny, by smaki się połączyły. Podgrzewamy i podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych dobrze wam znanych dań w wersji roślinnej. Spróbujecie koniecznie pysznych pierogów ruskich w wersji z tofu. Polecamy także znakomite flaczki z boczniaków.

Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem
canva/chas53

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze

  • Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. 1 trik sprawi, że będzie puszysty jak chmurka