Sałatki są dobre na różne okazje. Z dzieciństwa pamiętam moją mamę przygotowującą proste danie z 4 produktów. Zawsze robiła go dużo, a mimo to znikało ekspresowo. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak.
Oto prosty przepis na wegetariańskie danie. Jego podstawą są pyszne i łatwo dostępne nawet poza sezonem warzywa. Z dodatkiem ryżu zmieniają się w niezwykłą zapiekankę. Po prostu palce lizać.
Gdy usłyszałam, że latem warto zrobić konfitowane pomidory, byłam w szoku. Nigdy wcześniej nie próbowałam przyrządzać warzyw tą techniką. Opinie jednak były tak dobre, że spróbowałam. Jakie były efekty?
Kotlety z kapusty są świetną alternatywą schabowych. Chrupiące i pełne smaku danie zaproponowane przez siostrę Anastazję z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Zdarzyło Ci się kiedyś kupić niesmacznego arbuza? Dzięki naszym wskazówkom to już się więcej nie powtórzy. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, a unikniesz zakupu niedojrzałego i mało słodkiego owocu. Nawet kupując go w całości, wybierzesz bezbłędnie.
Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.
Zakwas z buraków wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Zazwyczaj stosowany jedynie przy okazji przygotowywania barszczu produkt warto włączyć do swojej codziennej diety. Regularne spożywanie przyniesie nam same korzyści. Jeśli po przyrządzaniu barszczu znów pozostał nam zakwas z buraków, warto po prostu go wypić. Smak nie każdemu może przypaść do gustu, ale raczenie się fermentowanym napojem dobrze wpływa na nasz organizm na wielu polach. Dobrze jest choć spróbować - być może nam posmakuje.
Kawa słynie z dobroczynnych właściwości. Pobudzający napój z niektórymi dodatkami stanie się też sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Tak przynajmniej twierdzi Anna Lewandowska, która proponuje połączenie naparu z pełną smaku mieszanką miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty i warto go wypróbować.Żadna dieta odchudzająca nie będzie skuteczna i bezpieczna, jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych, jednocześnie wytwarzając deficyt kaloryczny. Zamiast jednak sięgać po suplementy diety, warto włączyć w swój plan dnia odpowiednią dawkę ruchu.Anna Lewandowska poleca też znakomitą małą czarną z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Pszczeli produkt nada kawie smaku, a nam doda energii. Cynamon zaś pozytywnie wpłynie na trawienie, podkręcając metabolizm. Połączenie ich z olejem kokosowym sprawi, że składniki odżywcze w nich zawarte będą się świetnie wchłaniać.
Brukselka w cieście piwnym jest znakomitym pomysłem na przekąskę do meczu. Przygotowanie jest bardzo proste, a warzywny rarytas w chrupiącej otoczce spodoba się nawet największym sceptykom. Koniecznie spróbujcie. Sezon na brukselkę właśnie się rozpoczyna. Niezbyt popularne warzywo warto zaserwować w postaci niewielkich kulek w delikatnym cieście. Smażona przekąska jest idealną alternatywą chipsów. Podajcie ją podczas spotkania ze znajomymi, a zachwytom nie będzie końca.
Kotlety jaglane z grzybami są lekkie i pięknie pachną. Zdrowe danie fantastycznie komponuje się z prostą surówką z dyni. Razem stanowią pyszną jesienną kompozycję. Koniecznie spróbujcie — idealny jako posiłek dla całej rodziny.Kotlety jaglane z grzybami i surówka z dyni stanowią idealne połączenie. Aromatyczne danie ma iście jesienny charakter — do kotletów dodamy kurki, a w surówce pierwsze skrzypce zagra ulubione słodkie warzywo. Bardziej sezonowego posiłku nie można sobie wyobrazić. Musicie spróbować.
Kotlety mielone z kaszy gryczanej są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka bezmięsne danie jest lekkie, bogate w składniki odżywcze i niesamowicie aromatyczne. Musicie go spróbować.Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, smażonych mielonych z mięsa wieprzowego, kotleciki z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów mogą wam się spodobać. Są soczyste i delikatne, a przygotujemy je w piekarniku, więc nie nasiąkną tłuszczem. Proste danie Tomasz Strzelczyk podaje z sosem na bazie grzybowego bulionu. Całość smakuje wyśmienicie.
Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie? Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.
Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie? Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zerknijcie na prosty przepis Katarzyny Bosackiej. Gwiazda pokazała ostatnio jak zrobić pyszny posiłek dla całej rodziny. Jedna porcja kosztuje zaledwie 5 złotych, a danie jest smaczne i zdrowe.Pyszny i tani obiad zawsze będzie w cenie. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim patentem na danie, które nie rujnuje portfela. Postawiała na sycące kluski w stylu włoskim z ziemniaków i szpinaku. Zaserwowała je z delikatnym sosem na bazie śmietanki i sera. Nawet dzieci były zachwycone rozpływającym się w ustach rarytasem.
Strogonow jest daniem mięsnym podawanym w formie gulaszu. Smakowitą i dużo tańszą wersję potrawy można przygotować, korzystając z kotletów sojowych. Przepis jest niezwykle prosty, a smak do złudzenia przypomina oryginał. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet największym sceptykom.Strogonow zwykle przyrządza się z krojonej w paseczki polędwicy wołowej. Przesmażone z cebulką i pieczarkami mięso w sosie z dodatkiem pomidorów jest pyszne, ale do najtańszych nie należy. Z tego powodu często z niego rezygnujemy.Dziś prezentujemy wam równie smaczną i dużo bardziej przystępną cenowo wersję roślinną. Mięso zastąpimy paczką kotletów sojowych. Nie kosztują wiele, a obfitują w białko i bardzo dobrze wchłaniają wszelkie marynaty. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw, by nabrały niesamowitego smaku.
Jeśli nie wiecie, jak powinno wyglądać gotowanie brokuła, mamy kilka prostych wskazówek. Dzięki nim warzywo zachowa swój piękny kolor i będzie pełne smaku. Wystrzegając się prostych błędów, uzyskacie najlepsze efekty. Gotowanie brokuła wydaje się proste. Wrzucamy różyczki do wody, a całość zagotowujemy i wyjmujemy, gdy zmiękną. Czy na pewno w ten sposób uzyskamy smaczne warzywo? Podpowiadamy, jak przyrządzić zielony smakołyk, by zachować to, co w nim najcenniejsze.
Pasta z ogórków kiszonych jest pełnym smaku smarowidłem do chleba. Przygotujcie ją z dodatkiem pestek słonecznika, a przysmak będzie niezwykle soczysty i jednocześnie przyjemnie chrupiący. Sprawdźcie nasz przepis — pasta spodoba się całej rodzinie.Jeśli nie jeszcze nie próbowaliście pasty z ogórka kiszonego, warto to zmienić. Lekkie i niezwykle aromatyczny dodatek do pieczywa smakuje wspaniale i urozmaici wasze śniadanie. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy w lodówce ciężko znaleźć inne produkty, które pasują do chleba.
Kiszony kalafior jest zdrowym dodatkiem do wielu dań i znakomitą przekąską. Z naszym prostym przepisem przyrządzicie ja sprawnie. Produkty na pewno macie w domu. Kiszonka z pewnością wprawi was zachwyt i jeszcze nie raz ją przyrządzicie. Jest lepsza od tak przyrządzonych ogórków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonego kalafiora, zdecydowanie musicie nadrobić. Delikatne warzywo z dodatkiem marchewki, kurkumy i korzennych przypraw zyskuje niezwykłego aromatu i staje się przyjemnie chrupiące. Jest przy tym bardzo zdrowe.
Kotlety z kaszy gryczanej są pomysłem na tani i prosty obiad dla całej rodziny. Pyszne połączenie twarogu i kaszy doprawimy koperkiem i odrobiną tymianku, dzięki czemu danie będzie niezwykle aromatyczne. Warto od razu zrobić większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.Smakowite kotlety nie muszą być przygotowywane z mięsa. Nasza nowa propozycja wykorzystuje pełną aromatu kaszę gryczaną i delikatny twaróg półtłusty. To proste połączenie z dodatkiem ziół jest pyszne i syci na długo. Skusicie się?
Dobry przepis na tofu pozwoli wam olśnić gości, którzy nie sięgają po mięso. Prosty i pełen smaku sos oraz dodatek mąki kukurydzianej sprawią, że wyjdzie chrupiące i niezwykle aromatyczne. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekty z pewnością zachwycą. Spróbujecie?Chrupiące tofu w pysznym sosie z pewnością spodoba się nie tylko weganom. Danie jest aromatyczne i rozpływa się w ustach. Smaczne dodatki w postaci szczypiorku i sezamu sprawiają, że nabiera orientalnego charakteru. Skusicie się?
Próbowaliście brokułów w cieście? Zielone warzywo otoczone smakowitą panierką doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym. Sekretem tej znakomitej przekąski jest bułka tarta. Dzięki niej całość jest przyjemnie chrupiąca. Spróbujcie — jeszcze nie raz zrobicie.Brokuły w cieście są niebanalnym smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a efekty was zachwycą. Podajcie z wyrazistym sosem czosnkowym. Będzie pysznie.
Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?
Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.
Warzywny pasztet jest znakomitą alternatywą dla mięsnych specjałów. Przyrządzony z selera będzie niezwykle aromatyczny. Zrobicie go bez trudu, a składniki dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — rodzina będzie prosić o dokładki. Pasztet z selera jest prostym i niezwykle smacznym dodatkiem do chleba. Korzenne nuty selera doskonale komponują się ze świeżo wypieczonym pieczywem, razem stanowiąc jednocześnie kremowy i chrupiący duet. Skusicie się?
Choć wegetariański grill może wydać się nie lada wyzwaniem, wybór potraw wcale nie jest tak skąpy, jak mogłoby się wydawać. Przyrządzona w ten sposób kukurydza smakuje obłędnie, a jej zrobienie jest dziecinnie proste. Koniecznie spróbujcie — mięsożercy też zjedzą. Wegetariański grill nie brzmi zachęcająco? Jeżeli kojarzy wam się jedynie z prostymi sałatkami — których na grillu przyrządzać się nie da — rzeczywiście może nie być atrakcyjny. Jednak na ogniu przygotować można mnóstwo warzyw. Dziś wyjdziemy poza klasyki takie jak cukinia, cebula czy papryka i zaserwujemy wam prosty sposób na kukurydzę.
Fasolka szparagowa już pojawia się na straganach warzywnych. To proste i smaczne warzywo bardzo łatwo ugotować. Prosty patent polegający na zanurzeniu jej w lodowatej wodzie tuż po ugotowaniu sprawi, że warzywo będzie ładnie prezentowało się na talerzu. Sprawdźcie również inne przydatne wskazówki dotyczące jej przyrządzania.Fasolka szparagowa będzie znakomita jako dodatek do zup, sałatek czy dań mięsnych. W każdej z tych odsłon powinna zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Aby w gotowaniu nie straciła swojego intensywnego zabarwienia, warto pamiętać o jednej prostej czynności.
Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście. Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?