Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił

Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił

Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił
canva/Dar1930

Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
 

Przepis na botwinkę bez śmietany

Tradycyjnie zupę z młodych buraczków doprawia się śmietanką. Osoby unikające nabiału w diecie nie muszą jednak rezygnować z tego przysmaku. Wystarczy zastąpić produkt z mleka krowiego mleczkiem kokosowym. Taka odsłona ma mnóstwo smaku, bo nuty kokosa ciekawie dopełniają słodyczy buraka. Przekona nawet sceptyków.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody z sosem sojowym
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 500 g ziemniaków, najlepiej młodych
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2-4 ząbki czosnku, najlepiej młodego polskiego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sok z cytryny do smaku
  • 2-3 cm korzenia imbiru (opcjonalnie)
  • kawałek papryczki chili lub pół łyżeczki sypkiej przyprawy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
  • posiekany koperek

Jak przygotować botwinkę bez śmietany?

Zaczynamy od umycia zakupionej botwiny. Jeśli buraczki są spore, obieramy je i kroimy w kostkę. Możemy też tylko je wyszorować i nie rozdrabniać — wszystko zależy od rozmiaru. Łodyżki wraz z liśćmi siekamy.

Ziemniaki też dokładnie myjemy (młode) lub obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku — podamy je wraz z zupą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir, jeśli go używamy. Wrzucamy też posiekane chili oraz buraczki z liśćmi. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy całość bulionem lub wodą z 2-3 łyżkami sosu sojowego.

Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy botwinkę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlewamy zahartowane odrobiną płynu z garnka mleko kokosowe i dokładnie je rozprowadzamy. Wsypujemy posiekany koperek.

Wskazówka: gdyby zupa była mało buraczana, można do niej wlać trochę soku z tego warzywa. Zwykle gotowy produkt zawiera też sok z jabłka, więc konieczne może okazać doprawienie dania dodatkową porcją octu czy soku z cytryny.

Jak podać botwinkę bez śmietany?

Tradycyjnie botwinka musi zawierać posiekany koperek. W przypadku wegańskiej odsłony nie będziemy robić od tej zasady wyjątku. Z solidnym kleksem gęstej śmietany kokosowej, ziemniakami z wody i dużą ilości zieleniny posmakuje każdemu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wiosenne przysmaki. Sprawdźcie prosty patent na ogórki małosolne. Być może skusi was także znakomite pesto z liści rzodkiewki — jest świetne do makaronu.

Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił
Źródło własne