Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Obiad we włoskim stylu za 5 złotych? Katarzyna Bosacka wyjawiła niesamowity patent

Obiad we włoskim stylu za 5 złotych? Katarzyna Bosacka wyjawiła niesamowity patent

Obiad we włoskim stylu za 5 złotych? Katarzyna Bosacka wyjawiła niesamowity patent
canva/frederique wacquier; TRICOLORS/East News

Szukacie pomysłu na tani obiad? Zerknijcie na prosty przepis Katarzyny Bosackiej. Gwiazda pokazała ostatnio jak zrobić pyszny posiłek dla całej rodziny. Jedna porcja kosztuje zaledwie 5 złotych, a danie jest smaczne i zdrowe.

Pyszny i tani obiad zawsze będzie w cenie. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim patentem na danie, które nie rujnuje portfela. Postawiała na sycące kluski w stylu włoskim z ziemniaków i szpinaku. Zaserwowała je z delikatnym sosem na bazie śmietanki i sera. Nawet dzieci były zachwycone rozpływającym się w ustach rarytasem.

Przepis na tani obiad Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego

  • 120 g mąki pszennej

  • 240 g śmietanki 30%

  • 1 duże jajo

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 50 g twardego sera np. Bursztynu

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Jak zrobić tani obiad? Katarzyna Bosacka zdradziła prosty przepis

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Warzywo przeciskamy je przez praskę i przenosimy je do dużej miski. Szpinak mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru płynu na sicie.

Jeżeli mamy świeże listki, myjemy je i chwile podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy — chcemy, by nieco zwiędły pod wpływem ciepła. Możemy je od razu połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lecz nie jest to konieczne — można go też dodać do sosu.

Szpinak przenosimy do miski z ugotowanymi ziemniakami. Wsypujemy mąkę pszenną oraz przyprawy, po czym wbijamy jajo. Wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie kluseczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia.

Na patelni przyrządzamy sos, podgrzewając śmietankę z serem. Dodajemy czosnek, jeśli wcześniej nie trafił do szpinaku. Gotowym nabiałem polewamy ciepłe kluski. Tani obiad jest gotowy do podania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tani obiad. Polecamy sycącą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Być może skusi was również prosty makaron z boczkiem wędzonym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2