Fasolka szparagowa jest smakowitym warzywem strączkowym, które obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Na smak i zawartość prozdrowotnych substancji wpływa sposób jej przechowywania. Warto umyć ją i włożyć do lodówki w pojemniku przykrytym papierowym ręcznikiem. Zachowa świeżość na dłużej. Fasolka szparagowa kojarzy nam się z podawanym do obiadu dodatkiem obiadowym polanym podsmażoną bułką tartą. To jednak niejedyna i wcale nie najzdrowsza wersja tego letniego rarytasu. Dziś skupimy się na tym, jak zachować jego dobroczynne właściwości i podpowiemy, co zrobić, by smakowało jeszcze lepiej.
Chociaż powszechnie uważa się, że pasztet to danie typowo mięsne, jego wegetariańskie odpowiedniki cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je tak naprawdę na niezliczenie wiele sposobów – z soczewicy, cukinii albo grzybów. Odpowiednio doprawione są doskonałym sposobem na przemycenie porcji warzyw nawet wybrednym.
Knedle kojarzą się większości osób z ciastem ziemniaczanym i ukrytą w środku śliwką. Jednak Karol Okrasa lubi łamać tradycyjne przepisy i proponuje wyjątkowe knedle z twarogowym farszem. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz już ziemniaków. Ciasto na knedle robi się zwykle z gotowanych ziemniaków, można też z twarogu. Jednak Karol Okrasa proponuje je przygotować z fasoli. Dzięki temu ciasto, jak i całe knedle zyskają niepowtarzalny smak i będą pełne wartościowego białka. Zwłaszcza że wytrawne nadzienie przygotowuje z twarogu. Takie knedle zadowolą szczególnie jaroszy, ale posmakują na pewno wszystkim. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kuchnia wegańska ma w swoim zanadrzu wiele zaskakujących receptur, które smakiem zachwycą niejednego mięsożercę. Tak jest też w przypadku delikatnych flaczków z boczniaków, gdzie kompozycja przypraw doskonale odwzorowuje smak tradycyjnej wersji tego dania. Boczniaki, które często stosuje się jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej, są nie tylko cennym źródłem białka, ale też doskonale imitują wizualnie podroby. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają znikomą ilość tłuszczu. Dania z ich udziałem są zatem delikatne i lekkostrawne. Tę niezwykłą lekkość odczujecie też i w tym daniu. Bazą naszych flaczków jest bowiem aromatyczny bulion warzywny i podsmażone na niewielkiej ilości tłuszczu boczniaki. Potrawa jest jednocześnie sycąca i smaczna, idealna na chłodne jesienne popołudnia i wieczory. Rezygnując z zasmażki i dodając ulubiony makaron, przygotujecie dobrze zbilansowany, dietetyczny posiłek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka papierówki to owoce, do których wielu z nas ma do tej pory wielki sentyment. Charakteryzuje je nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także moc wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Naprawdę warto je poznać!