Strzelczyk zawija cukinię w papier i dodaje farsz. Ten obiad to mistrzostwo
Znany z Youtube'a kucharz i były uczestnik Master Chefa pokazał swój sposób na tradycyjne polskie danie: faszerowaną cukinię. W jego wydaniu to niezwykła potrawa.
Faszerowana cukinia Strzelczyka
Choć nie należy do żelaznego kanonu naszej kuchni, cukinia faszerowana to danie, z którym mierzymy się chętnie. Nie zawsze jednak wychodzi tak dobrze, jak byśmy sobie tego życzyli. Tomasz Strzelczyk ma dla nas kilka trików.
Składniki
- 2 dość duże cukinie
- 150 g kiełbasy
- 50 g żółtego sera
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- Sól, pieprz, cukier
Cukinia z warzywno-mięsnym farszem na obiad
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miąższ z gniazdami nasiennymi. Powinno zostać po 1 cm ścianek.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę cukru. Połówki cukinii wkładamy i obgotowujemy. Wydrążone resztki siekamy.
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne i kroimy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy w misce.
Do farszu dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę. Wrzucamy także posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki farszu mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kiedy cukinie będą miękkie, wyjmujemy je z garnka. Zawijamy papilotki tak, by mieściły one połówki cukinii. Warzywa faszerujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Potrawę zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ją i posypujemy żółtym serem. Odstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się przyrumieni.
Zapiekana cukinia – porady
- Blanszowanie lub obgotowywanie cukinii przed pieczeniem to rzadko stosowany trik. Pomaga on jednak przygotować zbalansowaną potrawę – farsz nie będzie przesuszony zanim warzywo w piekarniku zrobi się miękkie.
- Łyżka cukru w gotowanej cukinii pomaga zachować jej kolor i strukturę.
- Aby przyrządzić mniej kaloryczną wersję dania, majonez zamieniamy na jogurt naturalny.
Wypróbuj też przepisy na mięso w słoikach i mięsne danie z młodej kapusty.