Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zawija cukinię w papier i dodaje farsz. Ten obiad to mistrzostwo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.07.2025 19:30

Strzelczyk zawija cukinię w papier i dodaje farsz. Ten obiad to mistrzostwo

 Strzelczyk zawija cukinię w papier i dodaje farsz. Ten obiad to mistrzostwo
fot. You Tube/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha

Znany z Youtube'a kucharz i były uczestnik Master Chefa pokazał swój sposób na tradycyjne polskie danie: faszerowaną cukinię. W jego wydaniu to niezwykła potrawa.

Faszerowana cukinia Strzelczyka

Choć nie należy do żelaznego kanonu naszej kuchni, cukinia faszerowana to danie, z którym mierzymy się chętnie. Nie zawsze jednak wychodzi tak dobrze, jak byśmy sobie tego życzyli. Tomasz Strzelczyk ma dla nas kilka trików.

Składniki

  • 2 dość duże cukinie
  • 150 g kiełbasy
  • 50 g żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz, cukier

Cukinia z warzywno-mięsnym farszem na obiad

Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miąższ z gniazdami nasiennymi. Powinno zostać po 1 cm ścianek.

W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę cukru. Połówki cukinii wkładamy i obgotowujemy. Wydrążone resztki siekamy.

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne i kroimy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy w misce.

Do farszu dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę. Wrzucamy także posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki farszu mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kiedy cukinie będą miękkie, wyjmujemy je z garnka. Zawijamy papilotki tak, by mieściły one połówki cukinii. Warzywa faszerujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Potrawę zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ją i posypujemy żółtym serem. Odstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się przyrumieni.

Zapiekana cukinia – porady

  • Blanszowanie lub obgotowywanie cukinii przed pieczeniem to rzadko stosowany trik. Pomaga on jednak przygotować zbalansowaną potrawę – farsz nie będzie przesuszony zanim warzywo w piekarniku zrobi się miękkie.
  • Łyżka cukru w gotowanej cukinii pomaga zachować jej kolor i strukturę.
  • Aby przyrządzić mniej kaloryczną wersję dania, majonez zamieniamy na jogurt naturalny.

Wypróbuj też przepisy na mięso w słoikach i mięsne danie z młodej kapusty.