Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Monika Dec
Monika Dec 17.10.2024 21:00

Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji

Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
fot. materiały własne

Zupa z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Chociaż nie brakuje przepisów na to danie, ten najbardziej przypadł mi do gustu. Mieszanka rozgrzewających i aromatycznych przypraw doskonale podkreśla smak jesiennego kremu.

Zupa z dyni - królowa jesieni

Jesienią najchętniej serwuje sezonowe i rozgrzewające potrawy. Jedną z nich jest zupa krem z dyni. Sekretem jej smaku jest dodatek starannie skomponowanej mieszanki aromatycznych przypraw takich jak między innymi: curry, kurkuma i mielony imbir. Doskonale pasują one do delikatnego mleczka kokosowego. Zupa zbiera same pozytywne opinie. Mam nadzieję, że posmakuje również czytelnikom Smakoszy.

Najczęściej podaję ją z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, dyni lub płatków migdałów oraz z grzankami z masłem czosnkowym. Poniżej zdradzam krok po kroku, jak przygotować tą potrawę.

Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
fot. Materiały Własne

Jak zrobić zupę z dyni?

Do przygotowania zupy z dyni potrzebujemy:

  • 500 g dyni hokkaido
  • 1 marchewkę
  • 1 cebulę 
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę domowej przyprawy typu Vegeta (przepis znajdziesz tutaj)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczkę curry
  • 1 łyżeczkę mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 15 g masła
  • prażone ziarna dyni, słonecznika lub płatki migdałów do posypania
Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
fot. Materiały Własne

Rozgrzewająca zupa z dyni

Umyj, obierz i pokrój w kostkę cebulę, dynię i marchewkę. Wyciągnij dużą patelnię. Rozpuść na niej masło masło. Podsmaż na nim cebulę. Gdy się nieco zeszkli, dodaj do niej dynię i marchewkę oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Duś warzywa na małym ogniu do momentu aż staną się miękkie. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą i dodaj wszystkie przyprawy: imbir, paprykę ostrą, curry, kurkumę, vegetę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie, wlej do zupy mleczko kokosowe i gotuj ją jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie wyciągnij z dania: ziele angielskie i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. 

Danie podawaj z prażonymi ziarnami oraz grzankami. Będzie to prawdziwa jesienna, rozgrzewająca uczta!

Sypię do zupy z dyni garść rozgrzewających przypraw. Wychodzi lepsza niż z restauracji
fot. Materiały Własne