Taką zupę podam dziś na obiad. W moim domu sałaciorka jest hitem
Pan Damian z kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI” zaproponował bardzo ciekawy przepis na tani obiad. Zupa sałaciorka, naszym zdaniem jest totalnym hitem. Koniecznie musicie go wypróbować.
Jakim daniem jest zupa?
Zupa jest daniem bardzo wszechstronnym. Dlaczego? Ponieważ można ją przygotować na wiele sposobów. Jednak zupa to nie tylko walory smakowe, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Mianowicie zupy to prawdziwe bogactwo warzyw i warto ją spożywać, ponieważ znajdziemy w niej produkty, których często zapominamy umieścić w naszej codziennej diecie. Powinny się one znaleźć w naszym jadłospisie, ponieważ są skarbnicą witamin i minerałów, których bardzo potrzebuje nasz organizm.
Zupy są również lekkie i łatwe w przygotowaniu, często można ją ugotować w jednym garnku bez brudzenia innych naczyń. Warto jednak urozmaicać sobie codzienne obiady. Dlatego też powstało wiele przepisów na to danie.
Jednym z nich jest pomysł, który zaproponował Pan Damian z kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI”. Góralska zupa to prawdziwy rarytas. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Szybka zupa na obiad
Zupa sałaciorka jest świetną propozycją na obiad. Z pewnością jest to okazja do spróbowania czegoś nowego. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 litr maślanki wiejskiej
- 300 g boczku
- 1 cebula
- 1 sałata
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra kefiru
Jak przygotować pyszną zupę sałaciorkę?
Taka zupa góralska to prawdziwy rarytas i świetna odskocznia od tradycyjnych dań.
W pierwszej kolejności obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, po czym umieszczamy je w garnku z osoloną wodą. Następnie stawiamy je na kuchence i gotujemy.
W międzyczasie do osobnego garnka wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i również stawiamy na kuchence, na średnim ogniu, aby powoli mógł się wytopić. Sałatę natomiast myjemy, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Kiedy po kilku minutach boczek się wytopi, dorzucamy do niego drobno posiekaną cebulę i doprowadzamy do jej zeszklenia, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy i dalej podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wlewamy do również maślankę i kontynuujemy podgrzewanie, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wrzucamy także sałatę i wszystkie składniki ładnie ze sobą łączymy, po czym wlewamy także kefir. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Doprowadzamy zupę do zagotowania, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec na talerzu układamy ziemniaki, zalewamy je zupą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowane danie z pewnością zrobi furorę na rodzinnym obiedzie.
Sprawdź przepis na pyszne naleśniki z 2 składników. Zobacz, jak przechowywać koperek, aby przedłużyć jego świeżość.

Źródło: YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI