Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.06.2024 12:11

Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek

Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek
Fot. YouTube/Magdalenkowe Frykasy

Szukasz inspiracji na obiad na piątek? Przygotuj bezmięsne kotlety z poniższego przepisu. Są tak dobre, że domownicy poproszą o dokładkę. Będziecie do nich wracać co i raz.

Smaczna propozycja na obiad na piątek

Koniecznie musisz poznać ten przepis. Przygotujesz z niego smaczny obiad na piątek i to bez dodatku mięsa. To możliwe dzięki kotletom zrobionym z ziemniaków i twarogu. Są tak dobre, że mogą konkurować nawet z najlepszymi kotletami mielonymi. 

Pamiętaj jednak, że ten smak uzależnia i domowi smakosze przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść nic innego. Sprawdź, jakie składniki są niezbędne, a następnie zapoznaj się z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu. 

Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek
Fot. YouTube/Magdalenkowe Frykasy 

Tylko kilka składników

Oprócz wspomnianych ziemniaków i twarogu potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich wiele i to właśnie wszystkie razem tworzą smak tych niezwykłych kotletów. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Magdalenkowe Frykasy, który znajduje się na YouTubie. 

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • oregano
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz 
  • sól

Przepis na kotlety bez mięsa

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Rozbij je za pomocą tłuczka. Dodaj twaróg i przypraw składniki pieprzem oraz solą. 

Wbij dwa jajka. Przełóż drobno posiekaną i zeszkloną cebulkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę. 

Z powstałej masy uformuj kotlety. Zrób to w taki sam sposób jak w przypadku kotletów mielonych. 

Roztrzep jedno jajko i wymieszaj je z oregano. Kotlety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Podawaj na obiad i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź, z jaką dietą schudniesz nawet 10 kilogramów oraz dowiedz się, jakie wyroby znikną ze sklepów. 

Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek
Fot. YouTube/Magdalenkowe Frykasy