Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.11.2023 14:09

Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos

Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos
YouTube/@SkutecznieTv

Co przyrządzić na szybki obiad, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie? Ja robię wyśmienite pulpety w sosie, który wszystkim smakuje. Jest tak aromatyczny i dobrze przyprawiony, że je się go z przyjemnością. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

 

Pulpety idealne na szybki obiad

Brak czasu może stanowić nie lada przeszkodę w gotowaniu. Jednak odkąd mam przepis na pulpety w sosie pomidorowym, to robię je na szybki obiad. Mielone mięso, warzywa i doskonałe przyprawy dają znakomity oraz szybki efekt. To danie wystarczy na więcej niż jeden obiad, który zrobicie w krótkim czasie.

Tajemnicą smaku tego dania jest wyborny sos. Tak pysznego chyba nigdy nie jadłam. Intensywny w smaku, pełen przypraw, warzyw, czosnku i suszonych grzybów, jest idealny do smacznych pulpetów. Cała rodzina zajada się nimi bez opamiętania, dlatego polecam przepis na to danie. 

Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos
Canva / clubfoto

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym na szybki obiad?

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 500 g białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 3-4 suszone grzyby
  • 2 marchwie
  • 300 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • koperek

Przyrządzenie pulpetów zaczynam od starcia kapusty i marchwi na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno kroję, a mięso mielę, jeśli kupiłam je w jednym kawałku. Do mięsa i cebuli, dodaję startą marchew i kapustę oraz przyprawy. Wbijam też jajka i dosypujemy kaszę manną. Wszystko dokładnie wyrabiamy. 

Teraz przygotowuję sos do pulpetów. Cebulę siekam i podsmażam w garnku. Dodaje czosnek, wlewam wodę i dorzucam pomidory z puszki. Składniki zagotowuję w garnku. 

Pulpety w obłędnym sosie zachwycą domowników

Teraz obieram marchew i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję ją do sosu, dorzucam grzyby i doprawiam. Wracam do mięsa i formuję pulpety, które obtaczam w mące. Dorzucam je do sosu i w nim gotuję około 30-40 minut na wolnym ogniu. 

Gdy danie będzie gotowe, to posypuje je koperkiem, a pulpety podaję z ziemniakami. W sosie jest tak dużo warzyw, że nie musimy już robić surówki. Taki obiad jest niezwykle smaczny, pożywny i lubi go cała moja rodzina. Pisaliśmy, jak zrobić szybką zapiekankę na obiad. Radziliśmy też, jak zrobić mięso na kapuście na szybki obiad. 

Te jednogarnkowe pulpety robię, gdy brak mi czasu. Smakują obłędnie, największym atutem jest sos
YouTube/@SkutecznieTv

Źródło: YouTube/@SkutecznieTv