Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety mógłbym jeść codziennie. Smakują jak uwielbiane pierogi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.08.2025 13:54

Te kotlety mógłbym jeść codziennie. Smakują jak uwielbiane pierogi

Te kotlety mógłbym jeść codziennie. Smakują jak uwielbiane pierogi
Fot. Shutterstock

Te kotlety bez mięsa do złudzenia przypominają smak pierogów ruskich. Powstają z ziemniaków, twarogu i zeszklonej cebulki – dzięki temu mają delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. To tani, sycący obiad z produktów, które zwykle mamy w domu, a do tego świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Kotlety z ziemniaków i twarogu

Kotlety ruskie to szybki, rodzinny i tanie obiad. Złociste, aromatyczne i pełne smaku pierogów, ale bez lepienia ciasta. Wystarczy, że masz twaróg, ziemniaki i kilka dodatków, a przygotujesz znakomite danie dla całej rodzinie. Poniżej umieściliśmy listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ cebuli, drobno posiekanej
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko + dodatkowe do panierowania
  • 1 łyżka bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • olej roślinny do smażenia
Te kotlety mógłbym jeść codziennie. Smakują jak uwielbiane pierogi
Fot. Canva


 

Przepis na kotlety ruskie

Krok 1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dobrze odparuj, przeciśnij przez praskę i wystudź.

Krok 2. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju i lekko zrumień, dodaj do ziemniaków.

Krok 3. Twaróg rozgnieć, dodaj do ziemniaków z cebulą, wbij jajko, wsyp 1 łyżkę bułki tartej, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrób na jednolitą masę.

Krok 4. Uformuj kotlety, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Z czym podawać kotlety ruskie?

Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym i surówką z kiszonej kapusty. Mogą też być dodatkiem do dań mięsnych w sosie, ale w wersji bezmięsnej stanowią kompletne danie.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, aby masa była bardziej serowa, zwiększ ilość twarogu w stosunku do ziemniaków.
  • Użyj drobnej bułki tartej – zapewni równą, chrupiącą skórkę.
  • Zanim usmażysz całość, zrób próbnego kotlecika, aby dopasować przyprawy.

Wypróbuj przepis na znakomitą ogórkową. Dowiedz się, co dodać do duszonego schabu, aby mięso smakowało jeszcze lepiej. 

Te kotlety mógłbym jeść codziennie. Smakują jak uwielbiane pierogi
Fot. Canva

Źródło: kwestiasmaku.com