Te kotlety mógłbym jeść codziennie. Smakują jak uwielbiane pierogi
Te kotlety bez mięsa do złudzenia przypominają smak pierogów ruskich. Powstają z ziemniaków, twarogu i zeszklonej cebulki – dzięki temu mają delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. To tani, sycący obiad z produktów, które zwykle mamy w domu, a do tego świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.
Kotlety z ziemniaków i twarogu
Kotlety ruskie to szybki, rodzinny i tanie obiad. Złociste, aromatyczne i pełne smaku pierogów, ale bez lepienia ciasta. Wystarczy, że masz twaróg, ziemniaki i kilka dodatków, a przygotujesz znakomite danie dla całej rodzinie. Poniżej umieściliśmy listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ½ cebuli, drobno posiekanej
- 250 g twarogu
- 1 jajko + dodatkowe do panierowania
- 1 łyżka bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- olej roślinny do smażenia

Przepis na kotlety ruskie
Krok 1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dobrze odparuj, przeciśnij przez praskę i wystudź.
Krok 2. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju i lekko zrumień, dodaj do ziemniaków.
Krok 3. Twaróg rozgnieć, dodaj do ziemniaków z cebulą, wbij jajko, wsyp 1 łyżkę bułki tartej, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 4. Uformuj kotlety, obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Z czym podawać kotlety ruskie?
Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym i surówką z kiszonej kapusty. Mogą też być dodatkiem do dań mięsnych w sosie, ale w wersji bezmięsnej stanowią kompletne danie.
Wskazówki:
- Jeśli chcesz, aby masa była bardziej serowa, zwiększ ilość twarogu w stosunku do ziemniaków.
- Użyj drobnej bułki tartej – zapewni równą, chrupiącą skórkę.
- Zanim usmażysz całość, zrób próbnego kotlecika, aby dopasować przyprawy.
Wypróbuj przepis na znakomitą ogórkową. Dowiedz się, co dodać do duszonego schabu, aby mięso smakowało jeszcze lepiej.

Źródło: kwestiasmaku.com