Te postne kotlety od Heni robię w każdy piątek. Moja rodzina je uwielbia
Kotlety to tradycja polskiej kuchni. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego przysmaku, który bardzo często gości na stołach podczas niedzielnego obiadu w naszym kraju. Jeśli co piątek trzymacie się postu lub po prostu nie spożywacie na co dzień mięsa, to ten przepis na kotlety, który zaproponowała Henia, jest właśnie dla Was. Koniecznie musicie go wypróbować.
Kotlety świętością w Polsce
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, iż w naszym kraju wszelkiego rodzaju kotlety są daniem, które jest jednym z najczęściej przygotowywanych. Nie tylko ze względu na świetny smak, ale przede wszystkim na tradycję, która mówi, że w niedzielę drugie danie obiadu powinno składać się z kotleta mielonego lub schabowego, pysznych ziemniaków, a także wspaniałej surówki. Na dodatek, aby dopełnić tradycyjny polski obiad, to pierwszym daniem tuż przed kotletami jest rosół.
Do teraz powstało wiele wspaniałych przepisów na kotlety, które również zachwycają swoim smakiem. Obok schabowych i mielonych możemy jeszcze wymienić te z piersi z kurczaka. Dużą popularnością cieszą się również kotlety warzywne i ziemniaczane.
W tym klimacie pozostaniemy. Pani Henia kolejny raz zaskoczyła bardzo ciekawym przepisem, tym razem na kotlety bez mięsa, czyli idealnie dla osób, które regularnie poszczą w piątki. Zobaczcie, jak je zrobić.

Przepis na obiad bez mięsa
Takie kotlety rybne według przepisu Heni Fox, to świetna propozycja na obiad na piątek lub dla osób, które na co dzień nie jedzą mięsa. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Zdjęcie główne i przepis pochodzą z kanału Henia Fox na YouTube.
Składniki:
- 400 g zmielonej ryby
- 4,5 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Jak przygotować pyszne kotlety rybne z przepisu Heni?
Taki obiad bez mięsa z pewnością przypadnie Wam do gustu, szczególnie jeśli jesteście fanami ryb.
W pierwszej kolejności do miski przekładamy zmieloną rybę, bułkę tartą, zmieloną cebulę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie razem mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotlety na zasadzie kuleczek lub podobne do mielonych. Następnie smażymy je z obu stron na rozgrzanej olejem patelni do momentu, aż ładnie się zarumienią i nabiorą pięknego i złotego koloru.
Kiedy będą gotowe, zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane kotlety rybne możemy podać z ugotowany ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na pyszny wakacyjny chłodnik. Zobacz, jaka jest najgorsza kawa na rynku.
