Te roladki z szynki podam na wielkanocne śniadanie. Nadzienie jest po prostu przepyszne
Święta Wielkanocne to wspaniały czas, który jest okraszony wspaniałym klimatem, tworzonym przez rozmaite potrawy i piękne ozdoby. Co warto przygotować do jedzenia, aby Wasi goście byli nie tylko zachwyceni, ale też zaskoczeni? Roladki z szynki to fantastyczna propozycja, która z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole.
Tradycyjne wielkanocne potrawy
Święta Wielkanocne to prawdziwa skarbnica miłości, wzajemnych rozmów i pięknych spotkań. Wszystko to jest wzbogacone przez różnorodne potrawy oraz znakomite dekoracje. Przedmioty, które wspaniale zdobią świąteczny stół to między innymi pisanki czy zajączki wielkanocne. Potraw jest o wiele więcej i to na nich najczęściej skupia się główna uwaga.
Tradycją jest obecność na stole takich dań jak żurek, jajka faszerowane, kiełbasa, pasztet oraz różnorodne wędliny i sałatki. Ponadto dochodzą do tego jeszcze ciasta takie jak szarlotka, sernik czy mazurek. Oprócz tego warto przygotować przekąski, których Wasi goście będą mieli okazję spróbować pierwszy raz. Świetnym wyborem będą pyszne roladki z szynki.

Roladki z szynki na Wielkanoc
Takie roladki z szynki z pewnością w mgnieniu oka szybko znikną ze świątecznego stołu. Do przygotowania takich smakołyków będziemy potrzebować następujących składników. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Składniki:
- 5 jajek
- pół kostki twarogu półtłusty
- 2,5 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
- 1 łodyga selera naciowego
- pół papryki czerwonej
- 1 cebula czerwona cebula
- ⅓ puszki zielonego groszku
- 10 dużych plastrów szynki
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne roladki na Wielkanoc?
Takie roladki są świetnym wyborem na przekąskę wielkanocną.
W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo i przekładamy je do dużej miski, po czym rozgniatamy je za pomocą np. widelca. Następnie dodajemy również twaróg i ponownie mieszamy. Po chwili przekładamy także dwie łyżki majonezu, posiekany koperek oraz pokrojone w drobną kostkę seler, paprykę i cebulę. Całość ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy groszek i łączymy z resztą składników.
W ostatniej fazie przekładamy zrobiony farsz na plastry szynki i zawijamy w rulon.

Tak przygotowane roladki z szynki świetnie spiszą się podczas Świąt Wielkanocnych.
Sprawdź przepis na szybką i pyszną przekąskę z białej kiełbasy. Zobacz, jak zrobić świetny sernik z 6 składników.
