To najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Sos jest mistrzostwem
Surówka to nieodłączny element wielu dań obiadowych. Jest orzeźwiająca, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Kluczowe są oczywiście świeże składniki, ale również odpowiedni przepis. Każdy z nich jest raczej bardzo prosta, a samą surówkę można przygotować tuż przed podaniem obiadu. Przedstawiam Wam przepis na przepyszny dodatek, idealnie pasujący do każdej potrawy.
Sekret pysznych surówek
Surówka jest bardzo ważnym elementem obiadu, który nie tylko poprawia smak, ale również podnosi estetykę całego dania, co sprawia, że wygląda ono bardziej zachęcająco i sycąco. Dlaczego warto ją wprowadzić do swojej diety?

Nieważne, jaką surówkę przygotujemy, będzie ona świetnym uzupełnieniem obiadu. Jednak warto zwrócić uwagę nie tylko na jej smak, ale także walory zdrowotne, których jest naprawdę sporo. Jednym z nich są witaminy, których w surówce jest pełno. Ponadto są one przygotowywane z warzyw, czyli obowiązkowego składnika każdej diety.
Surówka z marchewki to klasyka polskiej kuchni. Jednak z dodatkiem aromatycznego sosu jest jeszcze lepsza. Koniecznie musicie jej spróbować.
Surówka z marchewki
Ten przepis na surówkę do obiadu jest niesamowity i troszkę różni się od tego klasycznego. Do przygotowania takiego przysmaku będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 marchewka
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną surówkę z marchewki?
Taka surówka pasuje do wielu smacznych dań, a przepis na nią jest banalnie prosty.
W pierwszej kolejności myjemy marchewkę. Następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Najlepsze będą marchewki stosunkowo słodkie. Przekładamy ją do miski i odstawiamy na bok.

Bierzemy się za sos. Do małej miski przekładamy musztardę, sok z cytryny, oliwę, a także syrop klonowy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Sos powinien mieć gładką i kremową konsystencję.
Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i drobno siekamy. Dodajemy je do marchewki, po czym wlewamy również sos. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba, to doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowana surówka z marchewki z pewnością idealnie wzbogaci pyszny obiad.
Sprawdź przepis na pyszny i chrupiący chleb od Tomasza Strzelczyka. Zobacz, jak zrobić smakowite lody z 2 składników.
