Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

Marchewka – co to jest? Podstawowe informacje

Marchewka to roślina z gatunku selerowatych, rozpowszechniona w sztuce kulinarnej na całym świecie – szczególnie w Europie. Marchew w klimacie umiarkowanym dość licznie występuje w naturze, jednak stanowi ona przede wszystkim roślinę uprawną. Część jadalną marchewki stanowi jej spichrzowy korzeń.

Marchewka ma wyjątkowo szerokie zastosowanie w gastronomii. Można ją konsumować na surowo, jednak dużo częściej marchew stanowi dodatek do zup, sałatek, surówek, soków, a nawet ciast. Często stanowi kluczowy element danej potrawy – przykładem może być zupa marchwiowa. Marchewka jest ponadto warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla życia człowieka.

Jakie są rodzaje marchwi?

Marchew uprawna dzieli się na wiele rodzajów i podgatunków, które rozróżniać możemy przede wszystkim po kolorze. Zdecydowanie najpopularniejsza na polskich stołach jest marchew pomarańczowa, spotykana w takich odmianach marchew Polka, marchew amsterdamska czy ambrosia. 

Do innych rodzajów marchwi zaliczymy marchew białą, fioletową czy żółtą. Protoplastką wszystkich gatunków marchwi jest hodowana w Azji marchew czarna, znacznie większa od najpopularniejszej marchwi pomarańczowej.

Marchewka – wartości odżywcze

Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, którego w naszej codziennej diecie powinno być jak najwięcej. Zawiera w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych, spośród których najistotniejsza jest witamina A, korzystnie wpływająca na wzrok, układ odpornościowy, czy stan skóry, włosów i paznokci. Ma również działanie przeciwnowotworowe.

W marchwi znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę E i witaminę K. Ponadto marchewka może poszczycić się dość dużą zasobnością wapnia, sodu, fosforu, potasu i magnezu. Marchew zawiera także antyoksydanty, błonnik, oraz oczywiście niezbędny dla długiego i zdrowego życia beta-karoten.

Marchewka do obiadu i nie tylko – zastosowania kulinarne marchwi

Marchewka jest niezwykle popularna w sztuce kulinarnej całego świata, a w szczególności w Polsce. Stanowi przede wszystkim składnik sałatek, surówek, czy soków. Dobry pomysł na obiad z marchwi może stanowić zupa marchwiowa czy frytki z marchewki.

Dużą popularnością cieszy się także ciasto marchewkowe, słynące ze swego niepowtarzalnego smaku. Z marchwi można także zrobić przepyszny dżem marchewkowy czy pastę kanapkową.

Pokaż więcej

ciasto marchewkowe
17.06.2025 16:27 Przepis na to ciasto marchewkowe mam od sąsiadki. Mąkę zastępuję zdrowym składnikiem

Mąka niejedno ma imię. Ten przepis na ciasto wykorzystuje zamiennik pszenicy. W połączeniu z marchewką ciasto ze zdrowego zmienia się w superzdrowe.

Pyszna surówka z marchewki
13.05.2025 19:12 To najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Sos jest mistrzostwem

Surówka to nieodłączny element wielu dań obiadowych. Jest orzeźwiająca, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Kluczowe są oczywiście świeże składniki, ale również odpowiedni przepis. Każdy z nich jest raczej bardzo prosta, a samą surówkę można przygotować tuż przed podaniem obiadu. Przedstawiam Wam przepis na przepyszny dodatek, idealnie pasujący do każdej potrawy. 

ciasto z kremem
09.04.2025 14:52 To ciasto jest idealne na święta. Smakuje wybornie i zawsze się udaje

Właśnie dostaliśmy, jeszcze gorący, przepis od Anny Zyśk. Przygotowane z niego ciasto marchewkowe jest nie do pobicia. W tej recepturze doskonały smak spotyka się z łatwością przygotowania. Koniecznie wypróbuj sposób i podaj ten pyszny deser na święta. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. 

smarowidło
12.03.2025 16:35 "Przysmak teściowej” to ostatnio hit w moim domu. Nie ma lepszego smarowidła do kanapek

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wolno go pomijać, ponieważ dodaje nam ono energii na dalszą część dnia. Niestety nie zawsze mamy pomysł na poranne jedzenie, szczególnie że często ogranicza nas czas. Świetnym pomysłem są kanapki, ale nie takie tradycyjne. Przedstawiamy Wam przepis na świetne smarowidło. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.

ślimaki w wiaderku
17.02.2025 18:32 Przekrój na pół, postaw na środku ogrodu. Usuniesz wszystkie ślimaki

Ślimaki są prawdziwą zmorą ogrodników i działkowców. Zjadają nie tylko kwiaty, ale wszelkie rośliny. Jak temu zapobiec? Jak usunąć ślimaki z ogrodu? Jest na to sprawdzony sposób. Musimy sięgnąć po produkty, które mamy w swojej kuchni i na działce.

Krojenie dużej kostki rosołowej
12.02.2025 18:01 Kostki rosołowe od lat robię samodzielnie. Zdrowe bo bez grama chemii

Kostka rosołowa to składnik, który ma duże zastosowanie. Jest używana w wielu daniach, pochodzących z różnych stron świata. Wygoda jej stosowania jest powodem do tego, aby po nią sięgać. Jednak, zamiast kupować w sklepie, warto przygotować ją w domu, a efekt również będzie fantastyczny. 

surówka
29.12.2024 09:23 Ścieram razem z marchewką i mieszam z sosem. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji

Obiad może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że poznasz przepis na surówkę i przygotujesz ją na obiad. Ten łatwy w przygotowaniu dodatek spodoba się całej rodzinie i będą chcieli, abyś przyrządzała go znacznie częściej. Koniecznie dowiedz się dlaczego. 

surówka
03.12.2024 18:40 Kroję raz-dwa i stawiam na stole. Najlepsza surówka do ryby i nie tylko

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Ten przepis przyjdzie ci z pomocą. Prosta surówka z zaledwie kilku składników uświetni każde danie. Ta surówka do ryby i nie tylko to hit w moim domu.

surówka z kapusty i marchewki
23.11.2024 06:00 Poszatkuj kapustę, dodaj marchewkę i prosty sos. Surówka wyjdzie lepsza, niż w chińskiej restauracji

Surówka na obiad musi być. Szczególnie tak pyszna, jak ta z przepisu, który poznasz za chwilę. Surówka jak u Chińczyka nie ma sobie równych. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też tym, że pasuje do każdego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, dowiedz się, jak ją przygotować i podaj na obiad. To jeszcze nigdy nie było tak łatwe. 

surówka
27.10.2024 19:27 Żadne jabłko. Do surówki z marchewki lepiej pasuje ten owoc

Pamiętasz o jedzeniu surówek? Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Ostatnio zmodyfikowałam nieco skład popularnej surówki z marchewki i jabłka. Wyszła, że palce lizać, dlatego każdemu polecam ten przepis. 

ciasto marchewkowe
06.10.2024 12:14 Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze

Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku. 

tarcie warzyw na placki
21.07.2024 13:36 Zetrzyj na tarce i dodaj ser. Placki z cukinii i ziemniaków mogą się schować

Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.

sałatka jarzynowa
02.03.2024 19:59 Taką sałatkę zrobię na Dzień Kobiet. Jest lepsza niż zwykła jarzynowa

W tej sałatce tradycyjne smaki jarzynowej łączą się z sycącym kurczakiem, dając sycące danie bez nadmiaru węglowodanów. Do tego prezentuje się ona niesamowicie – jak przystało na sałatkę typu warstwowego, którą na stół podajemy niemal jak tort.

surówka
27.02.2024 08:21 Mój teść robi najlepszą surówkę z kapusty. Bije na głowę te z restauracji

Surówka z kapusty jest smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Robię ją według przepisu teścia, który dodaje do niej wyraziste dodatki. Sałatka jest pyszna, zdrowa i aż prosi się o dokładkę. Smakuje lepiej nawet od surówki z restauracji.

przekąska
03.02.2024 14:18 Jak zrobić taką turecką przekąskę? Potrzebujesz 3 produktów

Ta turecka przekąska zachwyca soczystym kolorem i znakomity smakiem. Prezentuje się znakomicie, a możesz przyrządzić ją w prosty sposób. Potrzebujesz tylko tych 3 produktów. Być może masz je nawet w swojej kuchni. 

warzywa w rękawie
17.01.2024 08:24 Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Taki obiad podaję conajmniej raz na tydzień

Oto prosty przepis na zwykłą-niezwykłą potrawę z pieczonych warzyw. Te składniki sprawią, że będziemy się czuć przyjemnie nasyceni, ale nie przejedzeni, a danie jest niezwykle dietetyczne. Świetnie sprawdzi się jako wsparcie w odchudzaniu.

marchewka z czarnymi plamami
07.01.2024 09:12 Czy można jeść marchewkę z białym nalotem i czarnymi plamami? Błąd jest kosztowny

Często lekceważymy objawy zepsucia produktów żywnościowych. Popełniamy ten błąd z warzywami nadgniłymi lub spleśniałymi, nie wyrzucając ich tylko próbując uratować. Jak jest w przypadku marchewki z białymi lub czarnymi plamami? Przekonajmy się.

marchewka
21.12.2023 21:05 Biorę marchewkę i łączę z dodatkami. Dodaję sok z cytryny i mam witaminową bombę

Zdrowie jest w witaminach, a witaminy w potrawach na bazie owoców i warzyw. Ten prosty przepis na szybką i łatwo przyswajalną warzywno-owocową rozkosz na pewno pomoże nam przeżyć sezon na przeziębienia.

None
22.11.2023 08:38 W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem

Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.

ciasto marchewkowe
17.11.2023 16:26 Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

Ciasto marchewkowe słynie z miękkiej, wilgotnej i gęstej konsystencji. Jest doskonałym deserem na jesienne wieczory. Moja rodzina je uwielbia, a ja piekę wyśmienite ciasto, które zawsze się udaje. Gwarancją kulinarnego sukcesu jest ten szybki przepis. 

szybkie i pożywne śniadanie
22.10.2023 22:03 Ścieram marchewkę i mieszam ją z płatkami owsianymi. Po chwili mam pożywne śniadanie dla całej rodziny

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Warto zjeść na nie coś bardziej pożywnego, niż kanapki. Pyszny posiłek z zaledwie 4 składników zaspokoi głód i doda energii na długie godziny. W roli głównej występują zdrowe płatki owsiane i słodka, pełna witamin marchewka.

Surówka z marchewki i ananasa
14.04.2023 20:22 Żadne jabłko. Do surówki z marchewki o wiele lepiej pasuje inny owoc

Surówka z marchewki nie musi być nudna. Wystarczy zamienić jabłko na ananasa, by uzyskać ciekawy w smaku i pasujący do niejednego obiadu zdrowy dodatek. Musicie spróbować. 

warzywny pasztet Ewy Wachowicz
15.03.2023 22:47 Bez grama mięsa. Wachowicz przepyszny, zdrowy pasztet robi z 4 warzyw

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.

Tarcie składnika do surówki z selera
21.02.2023 22:36 Surówka z selera lepsza niż z restauracji. 1 dodatek bosko podkręca smak

Przedstawiamy przepis na prostą, a przy tym smaczną surówkę z selera. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jednym z nich jest tarty chrzan, który idealnie łączy całość swoją nieco pikantną nutą. Ta surówka idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych i nie tylko.

Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
31.01.2023 20:11 Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna

Nie dodawaj jabłka do sałatki jarzynowej. Zamiast niego, dodaj 3 łyżki musu jabłkowego do majonezu i wymieszaj. Tak przygotowany sos doskonale doprawi kultową sałatkę. Będzie pyszna, lekka i każdy będzie prosił o dokładkę.Sałatkę jarzynową możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej por, inni cebulę. Jedni wolą sałatkę z jabłkiem, inni bez. Sałatki różnią się również sosami. Są zwolennicy majonezu, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Do sałatki można dodać również śledzie lub wędzoną makrelę.Sałatka jarzynowa z musem jabłkowym jest wyśmienitym pomysłem na przekąskę lub kolację. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego. Do sałatki zamiast jabłka dodaj mus z jabłek. Mus przygotujesz samodzielnie, możesz dodać również gotowy przecier jabłkowy ze słoika.Mus z jabłek wymieszany z majonezem i dodany do sałatki jarzynowej wzmacnia jej smak. Dodaje jej kwaskowości i słodyczy jednocześnie. Łączy również wszystkie przygotowane warzywa. Sałatka jest niezwykle delikatne, ale i wyraźna.

krupnik
17.01.2023 18:35 Mistrzowski krupnik od Anny Lewandowskiej wygrywa z każdą inną zupą. Wszystko przez dodatek 1 warzywa

Prawdopodobnie każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł krupnik. Anna Lewandowska postanowiła podrasować tę tradycyjną polską zupę. W tym celu użyła chrupiącej kalarepy i charakterystycznym, delikatnie słodkim posmaku. Taka wersja klasyka skusi absolutnie każdego.Kalarepa jest bardzo zdrowa, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W przepisie znanej sportsmenki warzywo jest gotowane przez kilkanaście minut. Dzięki temu zachowuje idealny balans pomiędzy miękkością a apetyczną chrupkością. Tę genialną zupę przygotujesz w mniej niż pół godziny.Kalarepa to bogate źródło witaminy C. Znajdziemy w niej również cenne witaminy z grupy B, a także witaminę E i K. W jej wnętrzu kryje się też także kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Teraz te cenne składniki możesz w postaci kalarepy dodać do pożywnego krupniku.

buraki
11.01.2023 18:26 Zmiksuj buraka z 2 składnikami. Koktajl wzmocni Twój organizm

Buraki na co dzień są nieco niedocenianymi warzywami, a szkoda. Zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych i witamin, które warto wprowadzić do codziennej diety. Mamy niezawodny pomysł na odczarowanie buraka, mianowicie przyrządzenie z niego wzmacniającego koktajlu. Dodaj do niego jabłka i marchewki, aby uzyskać prawdziwie odżywczą i smakowitą miksturę.W codziennym życiu kojarzymy buraki przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do obiadu. Wykorzystywane są także w przemyśle cukrowym, oraz jako pasza dla zwierząt. A gdyby ktoś powiedział Wam, że buraki wykazują iście lecznicze właściwości? Niezwykły eliksir na bazie tego warzywa potrafi zdziałać cuda.

Agata do surówki z jabłka i marchewki dosypuje śniadaniowy dodatek. Wychodzi niczym z restauracji
07.01.2023 15:54 Agata do surówki z jabłka i marchewki dosypuje śniadaniowy dodatek. Wychodzi niczym z restauracji

Surówka z marchewki i jabłka będzie jeszcze lepsza, kiedy dodasz do niej płatki owsiane i orzechy włoskie. Lekka i aromatyczna surówka jak z restauracji urozmaici każdy obiad. Pasuje do drobiu, czerwonego mięsa, ryb i potraw z warzyw.Surówkę z marchewki i jabłka znamy wszyscy. Podajemy ją na słodko, z odrobiną cukru i soku z cytryny lub wytrawnie, z cebulą, natką pietruszki, czy majonezem. Agata do kultowej surówki dodaje zupełnie inny składnik, dzięki któremu cała potrawa smakuje jeszcze lepiej. Surówkę z marchewki i jabłka wzbogać o płatki owsiane. Dodaj również posiekane orzechy włoskie. Składniki przyrumień na suchej patelni, wtedy uwolnisz z nich cały aromat. Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem. Nie zapomnij również o soku z cytryny. Sok z cytryny jest niezbędny do surówki z tartym jabłkiem. Dzięki niemu owoc nie ciemnieje w miseczce i wygląda apetycznie przez wiele godzin. Ten trik warto zastosować również w przypadku bananów i gruszek. Będą wyglądać rewelacyjnie na talerzu.