Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na to ciasto marchewkowe mam od sąsiadki. Mąkę zastępuję zdrowym składnikiem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.06.2025 16:27

Przepis na to ciasto marchewkowe mam od sąsiadki. Mąkę zastępuję zdrowym składnikiem

Przepis na to ciasto marchewkowe mam od sąsiadki. Mąkę zastępuję zdrowym składnikiem
Fot. youtube.com/HealthyDessertsbyMagda

Mąka niejedno ma imię. Ten przepis na ciasto wykorzystuje zamiennik pszenicy. W połączeniu z marchewką ciasto ze zdrowego zmienia się w superzdrowe.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to przysmak o niezwykłej nazwie, ale dobrze zakorzeniony w naszej codziennej kuchni. Wykorzystujemy naturalne cechy tego warzywa, a przede wszystkim jego wrodzoną słodycz. Jako podstawowy składnik ciasta, marchewka ma także ten plus, że jest niedroga.

Jednak w tym wydaniu przepis robi się zdrowszy przez eliminację mąki pszennej. Zastępują ją zmielone płatki owsiane. Teoretycznie to także mąka – ale pełna błonnika i bardzo pożywna.

Przepis na to ciasto marchewkowe mam od sąsiadki. Mąkę zastępuję zdrowym składnikiem
Fot. youtube.com/HealthyDessertsbyMagda

Ciasto z marchewką i owsem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Healthy Desserts by Magda. W tamtej wersji ciasto dodatkowo wzbogacone jest o morele, rodzynki i jabłka. Warto eksperymentować z dodatkami owocowymi, bo z jednego przepisu pozwalają one uzyskać nieskończoność wariantów ciasta.

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża marchewka
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml oliwy
  • 1 garść orzechów włoskich
  • Szczypta soli

Ciasto z mąki owsianej

Płatki owsiane wsypujemy do miksera i dokładnie mielimy. Podczas mielenia dodajemy proszek do pieczenia, by dobrze połączył się z mąką. Przesypujemy zmielone płatki do miski.

Mieszankę zalewamy mlekiem. Łączymy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie na tarce ścieramy marchewkę.

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Ubijamy na dobrze napowietrzoną, puszystą masę.

Napęczniałą mąkę mieszamy z marchewką. Dodajemy posiekane orzechy. Zalewamy masą jajeczną i dokładnie wyrabiamy wszystko, by orzechy były rozprowadzone w cieście.

Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu studzimy chwilę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Wypróbuj też porady na ciemnienie placków ziemniaczanych i doskonałą panierkę do kotletów.

Przepis na to ciasto marchewkowe mam od sąsiadki. Mąkę zastępuję zdrowym składnikiem
Fot. youtube.com/HealthyDessertsbyMagda