To najlepsza zupa pomidorowa, jaką w życiu jadłem. Przepis mam od koleżanki
Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni. Można ja podać z różnego rodzaju makaronem lub z ryżem. Świetnie nada się na niedzielny obiad. Krem z pomidorów to również bardzo dobra opcja, a my mamy na niego przepis. Koniecznie musicie go wypróbować.
Jakie zupy królują w naszym kraju
Zupa w Polsce jest niesamowicie popularną potrawą. Podczas dwudaniowego obiadu zawsze jest podawana jako pierwsza, przed głównym posiłkiem. Najczęściej jest to rosół, czyli jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Ale nie tylko rosołem człowiek żyje. Jakie jeszcze zupy uwielbiają Polacy?
Zupa ogórkowa, krupnik czy żurek to kolejne potrawy, do których słabość mają Polacy. Są nie tylko smaczne, ale również niesamowicie aromatyczne, a ich smak zostaje w pamięci na długo. Jest jeszcze jedna zupa, która jest popularna w naszym kraju prawie tak samo jak rosół.
Zupa pomidorowa to prawdziwy rarytas, który gości bardzo często na stołach w polskich domach. Istnieje jednak jeszcze inna jej wersja, a mianowicie zupa krem z pomidorów. Uwierzcie, że warto ją przygotować. Dlatego też przedstawiamy Wam bardzo prosty przepis na to danie.

Najlepszy przepis na pomidorową
Taki krem z pomidorów jest idealną opcją na obiad na poniedziałek. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- ok. 850 ml pomidorów w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 400 ml bulionu warzywnego
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 220 g sera mozzarella
- 5 łyżek oleju
- świeża bazylia do dekoracji
- bagietka
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić pyszny krem z pomidorów?
Taki krem z pomidorów to świetny pomysł na obiad, a wzbogacenie go bagietką i serem będzie bardzo dobrym urozmaiceniem.
W pierwszej kolejności przekładamy pomidory z puszki razem z sosem do miski i dokładnie blendujemy. Następnie kroimy drobno cebulę i czosnek, po czym smażymy je w garnku do momentu, aż się lekko zarumienią. Po chwili dodajemy również przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Całość smażymy przez minutę, ciągle mieszając.
W kolejnym kroku dodajemy do naszych składników zblendowane pomidory oraz bulion. Wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy, po czym gotujemy jeszcze przez 5 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i blendujemy wszystko na gładki krem.

Tak przygotowaną zupę krem z pomidorów podajemy pokrojonym w drobną kostkę serem mozzarella i podsmażonymi bagietkami np. czosnkowymi oraz ozdabiamy całość bazylią.
Sprawdź przepis na pyszną zapiekaną cukinię na kolację. Zobacz, co warto jeść zamiast ziemniaków.
