To najlepszy przepis na sernik z rosą. Jest pyszny i zawsze się udaje
Prawdziwa klasyka wśród ciast - zachwyca nie tylko wyglądam, ale i smakiem. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Przy okazji dobrze się przechowuje i nie traci smaku - można zabrać go ze sobą do pracy czy do szkoły.
Kremowy sernik z rosą na kruchym cieście
To ciasto idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i do popołudniowej kawy. Jego wyjątkowość tkwi w trzech warstwach: kruchym spodzie, puszystej masie serowej oraz bezie, na której po upieczeniu pojawia się rosa.
Przepis nie jest trudny, ale wymaga odrobinę cierpliwości - szczególnie przy ubijaniu bezy.
Podstawą dobrego smaku sernika z rosą jest twaróg - najlepiej trzykrotnie mielony. To on decyduje o kremowej konsystencji i naturalnym smaku masy serowej.

Składniki na sernik, musisz go zrobić
Składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła (zimnego)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa serowa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Bezowa pianka
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie sernika? nic prostszego!
Zaczynamy od kruchego ciasta:
Wsyp do mąki proszek do pieczenia, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz cukier puder. Rozdrobnij składniki na kruszonkę (posiekaj na stolnicy lub użyj do tego mieszadła miksera planetarna). Dodaj jedno jajko i dwa żółtka (białka odłóż do bezy), a następnie całość zagnieć na jednolite ciasto i uformuj kulę.
Formę o wymiarach 25 x 40 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pokrój na plasterki, wyłóż spód formy i ugnieć palcami wyrównując powierzchnię.
Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 10 minut.
Przygotowanie masy serowej:
2 jajka i 4 żółtka (4 białka odłóż na bezę) ubij z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszty krem. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj ser twarogowy, cały czas miksując do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mleko z sypkim budyniami. Powstałą mieszankę powoli wlewaj do masy serowej, miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodaj olej roślinny i ponownie krótko miksuj - masa powinna być bardzo rzadka.
Gotową masę ostrożnie przelej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz około 45 minut, aż masa się zetnie.
Bezowa pianka:
Na 10 min przed końcem pieczenia, białka (odłożone wcześniej) ubij z cukrem aż do powstania sztywnej, gęstej piany.
Gotową bezę wyłóż równomiernie na gorący sernik. Można wygładzić powierzchnię lub stworzyć wzorki płytką do dekoracji tortów.
Wstaw ciasto ponownie do piekarnika - tym razem piecz około 15 min w 150 stopniach. Po tym czasie wyciągnij sernik do ostygnięcia. Po około 30 minutach zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, a po godzinie powinny być już w pełni widoczne.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, to koniecznie musisz sprawdzić wersję sernika z brzoskwiniami i koniecznie sernik bez grama mąki.
Smacznego!
