Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.08.2024 18:46

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień
fot. Canva

Zapiekanka z cukinii i kilku innych warzyw to świetny pomysł na treściwe ukoronowanie sezonu na to warzywo. Co więcej, można wracać do tego przepisu przez cały rok. Z kupieniem cukinii nie ma przecież problemu nawet zimą.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanki kojarzą się nam przeważnie z daniami ciężkimi i treściwymi (nie mówiąc oczywiście o tych ze stacji benzynowej). Tymczasem nie ma przeciwwskazań, by w tej formie przygotować danie lekkie i letnie. Zapiekanka warzywna może być nawet sprzymierzeńcem diety.

Dzieje się tak dlatego, że warzywa są bardzo sycące przy małej ilości kalorii. Co więcej, zawierają przeważnie bardzo korzystny stosunek białka do węglowodanów. A ponieważ zapiekankę tę przyrządzamy z ziemniakami, będzie ona jednocześnie warzywna i pożywna.

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień

Zapiekanka na cały tydzień

Zapieczone warzywa mają to do siebie, że dają się świetnie przechowywać. Dlatego to jeden z najlepszych przepisów, który pozwala przygotować danie na cały tydzień. Wystarczy parę minut w mikrofalówce, by podawać ten obiad przez kilka kolejnych dni.

Składniki

  • 1 kg cukinii (lub więcej)
  • 3 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 g startej mozzarelli (można pominąć, by danie było bardziej dietetyczne)
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

Warzywny obiad na kilka dni

Cukinię ścieramy na tarce. Jeśli jej skóra jest twarda, można ją wcześniej obrać i wykroić miękkie gniazda nasienne. W przeciwnym razie nie jest to konieczne.

Startą cukinię przekładamy do miseczki. Zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. W międzyczasie na tarce ścieramy marchewkę i ziemniaki.

Cukinię odciskamy z wody, którą wypuściła pod wpływem soli. Najlepiej zrobić to, wyżymając ją w tetrowej ściereczce. Warzywa mieszamy ze sobą w misce.

Na patelni podsmażamy cebulę i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy będzie letnia, dodajemy ją do warzyw. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy całość z jogurtem i jajkami na jednolitą masę.

Masę warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. godzinę. Następnie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez kwadrans. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i podajemy na ciepło. Pozostałe porcje zapiekanki przechowujemy w lodówce, by mieć obiad na kilka dni.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z żurkiem i mizerię nieco inaczej.

Trę na tarce i mieszam w naczyniu do pieczenia. Robię w poniedziałek, starcza na cały tydzień