Ugotuj kalafiora i nadziej tym farszem. Ostatnio to mój ulubiony przepis
W typowej kuchni wciąż najlepszym komplementem dla wegańskiego dania jest ten, że doskonale naśladuje ono mięso. Niech więc będzie. Oto świetne danie bez grama mięsa, tak pełne w smaku, że zachwyci nawet mięsożerców.
Kalafior faszerowany
Kalafior to warzywo o delikatnym smaku. Po ugotowaniu nabiera takiej samej struktury. Jednak jeśli odpowiednio nad nim popracować, zmienia się w bardzo bogatą kompozycję dzięki zaledwie kilku ruchom.
Tak jest w wypadku tego przepisu na faszerowanego kalafiora. Zyskuje on wyrazistość dzięki farszowi z pieczarek. Te łatwo dostępne grzyby wnoszą charakterystyczne dla siebie umami, zmieniając całe danie w ucztę.

Przepis na kalafior na obiad
Ilustracje do tego przepisu na obiad pochodzą z kanału Przepisy wegańskie. Autorka sugeruje tam, by podawać takiego kalafiora z posypką z orzechów. Jeśli nie zależy nam na ściśle wegańskim charakterze dania, świetnie sprawdzi się też drobno starty parmezan.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 dość duży kalafior
- 250 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 100 ml śmietanki
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, tymianek, ostra lub słodka papryka
- Łyżka parmezanu do posypania

Kalafior z pieczarkami
Kalafiora okrawamy z liści, myjemy i wydrążamy głąb. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Zanurzamy w niej kalafiora tak, by częściowo wystawał ponad jej powierzchnię. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego lub nieco oleju. Wrzucamy cebulę.
Kiedy będzie szklista, dodajemy do niej pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy, aż będą miękkie.
Na patelnię wlewamy śmietankę. Jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Dusimy sos na niewielkim ogniu.

W międzyczasie mieszamy oliwę z przyprawami i rozprowadzamy w niej koncentrat pomidorowy. Odstawiamy na bok. Kiedy kalafior będzie miękki, wyjmujemy go z wody i odsączamy, odparowując przy okazji.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na talerzu układamy kalafior i wypełniamy go farszem.
Otwór kalafiora nakrywamy blachą z papierem, przytrzymujemy razem i odwracamy. Kalafior powinien teraz leżeć z farszem „uwięzionym” w środku. Z wierzchu smarujemy go oliwą z przyprawami.
Warzywo zapiekamy przez ok. 20 minut. Po wyjęciu posypujemy parmezanem lub posiekanymi orzechami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na pulpeciki z mięsa i warzyw z rosołu i najlepszą zupę ogórkową.
