Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać
Fot. YT/Moja kuchnia Tanja

Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.

Ziemniaki bez tajemnic? Niekoneicznie

Są tanie, zdrowe i dają wiele możliwości. Ziemniaki w kuchni ma chyba każdy, a jeśli nie to za chwilę może się to zmienić. O ile potraw z tym warzywem robiłam już mnóstwo, to bardzo rzadko decyduję się na klasyczny polski obiad z ziemniakami, kotletem i surówką. Powód? Nie chce mi się gotować skrobiowego dodatku.

Wideo, do którego dotarłam, znacznie ułatwi mi bardziej tradycyjne gotowanie. Autorka kanału YouTube Moja kuchnia Tanja pokazała jak ziemniaczany dodatek mieć zawsze pod ręką. Jej metoda mnie zachwyciła. Dlaczego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać
Fot. YT/Moja kuchnia Tanja

Smaczne ziemniaki do obiadu w chwilę

Gdyby gotowanie ziemniaków „na bieżąco” nie wymagało tyle czasu, częściej bym je jadała. Za sprawą twórczyni odpowiedzialnej za kanał YouTube Moja kuchnia Tanja będzie to możliwe bez wielkiego wysiłku.

Kobieta pokazała bowiem jak zrobić smaczne ziemniaki do obiadu w słoikach. Wystarczy kilka czynności. Na filmie zobaczyłam, że wystarczy oczyścić warzywo, wymoczyć je przez 20 minut w zimnej wodzie, pokroić i oprószyć solą. Ziemniaki w tej postaci muszą już tylko trafić do słoików i zostać poddane obróbce.

Zakręcone naczynia kobieta umieszczała w garnku wyłożonym ściereczką i wlewała zimną wodę do 3/4 ich wysokości, po czym gotowała całość przez 90 minut, od momentu, gdy płyn zawrzał.

Takie weki jej zdaniem po ostudzeniu można trzymać w spiżarce przez 5 lat. U mnie tyle raczej nie wytrzymają, bo wyszły bardzo smaczne, ale wierzę, że mogłabym o nich zapomnieć i wyciągnąć w kryzysowej sytuacji.

Jak wykorzystać ziemniaki ze słoika?

Smak wyrobu niczym nie różni się od dopiero co ugotowanych i ostudzonych bulw. Wystarczy więc lekko je podgrzać i dodać co tylko nam pasuje — mięsny gulasz, dowolne kotlety albo inne duszone warzywa i ugotowane strączki.

Sprawdź przepis na obłędną cukinię gyros oraz poznaj najzdrowsze mięso z popularnego dyskontu.

Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać
Fot. YT/Moja kuchnia Tanja

Źródło: YT/Moja kuchnia Tanja