Weź ciasto francuskie, szparagi i ser. To najlepsza przekąska w maju
Jeśli marzy Wam się przepyszna przekąska, idealna do popołudniowej herbaty, to dobrze trafiliście. Od dawna wiadomo, że ciasto francuskie, to świetny materiał na pyszne smakołyki. Tym razem nie jest inaczej. Przedstawiamy Wam przepis na prawdziwy rarytas. Tym zachwycicie gości podczas imprezy.
Przekąski z ciasta francuskiego
Nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie króluje wśród przekąsek. Można z niego przygotować wiele naprawdę smacznych przysmaków, które będą tylko czekać, aby je zjeść.

Jest wiele propozycji dotyczących przekąsek, które można zrobić z ciasta francuskiego. W grę wchodzą zarówno słodkie smakołyki, takie jak np. ciastka z jabłkami lub z czekoladą, jak i słone np. ślimaczki z ketchupem, serem i szynką, czy też ze szpinakiem lub serem i przesmażonymi pieczarkami.

Co jednak powiecie na coś zupełnie innego? Coś, co zaskoczy Waszych gości podczas przyjęcia? Taką przekąską z pewnością będą szparagi zapiekane w cieście francuskim, które przygotujecie z łatwością i to w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak to zrobić.
Zapiekane szparagi w cieście francuskim
Takiej przekąski na pewno jeszcze nie jedliście, a jeśli zdarzyło Wam się, to warto ją zrobić ponownie. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 pęczek młodych zielonych szparagów
- 275 g ciasta francuskiego
- 100 g sera camembert
- 4 łyżeczki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować taki rarytas?
Takie przekąski to prawdziwy przysmak, szczególnie dla fanów szparagów.
W pierwszej kolejności szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy zdrewniałe końce. Nacieramy oliwą z oliwek, a także oprószamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie dzielimy na 4 prostokąty i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej części ciasta układamy po 4 sztuki szparagów. Posypujemy je startym na dużych oczkach tarki serem camembert i polewamy łyżeczką miodu.
Wierzchołki ciasta zwijamy do środka i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Tak przygotowane przekąski zrobią furorę na niejednej imprezie.
Sprawdź przepis na pyszne schabowe od Heni. Zobacz, jaki jest najlepszy sposób jedzenia ziemniaków.
