Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.05.2025 17:09

Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację

Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Fot. Shutterstock

Z tej najprostszej i dobrze znanej techniki kulinarnej wychodzi niezwykła przekąska. Choć to po prostu ciasto francuskie z dodatkami, odmienność tych dodatków czyni z niego świetną, całkiem wystawną kolację.

Niezwykła przekąska z ciasta francuskiego

Szparagi to jedno z pierwszych sezonowych warzyw na naszych stołach. Choć można je dziś kupić przez cały rok, na wiosnę pojawiają się wszędzie w dorodnych pęczkach i akceptowalnych cenach. Ich wysyp notujemy też w menu restauracji, które szczycą się wkładkami sezonowymi właśnie ze szparagami.

Restauracji godna jest też ta przekąska z ciasta francuskiego. Będzie doskonałym produktem na kolację na ciepło. Za jej niezwykły smak odpowiada rzadko spotykany w naszych kuchniach, lecz łatwy do upolowania w sklepie ser gruyère. Jego lekko orzechowy, pikantny posmak świetnie podkreśla smak szparagów.

Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Fot. youtube.com/GlenAndFriendsCooking

Szparagi w cieście francuskim

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Glenn and Friends Cooking. Autorzy przypominają tam o technice blanszowania szparagów, którą my również przedstawiamy. To najlepszy sposób, by zachowały one jędrność i żywy zielony kolor.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 80 g sera gruyère
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • Opcjonalnie: płatki wędzonej papryki lub pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Sól, pieprz
Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Fot. youtube.com/GlenAndFriendsCooking

Przekąska ze szparagów na kolację

W szerokim rondelku zagotowujemy wodę. Od szparagów odrywamy zdrewniałe części. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez kilka minut, by były al dente.

Po ugotowaniu szparagów natychmiast przenosimy je do lodowatej wody (najlepiej z kostkami lodu). Studzimy, wyjmujemy na ściereczkę. Osuszamy je dokładnie.

Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Fot. youtube.com/GlenAndFriendsCooking

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Do miseczki wybijamy jajko. Mieszamy z mlekiem lub śmietanką.

Ciasto smarujemy musztardą. Układamy na nim równolegle szparagi, zostawiając margines 2-3 cm z każdej strony. Szparagi posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.

Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, obracając blachę w połowie, by brzegi równo się zrumieniły.

Wypróbuj też przepisy na pierogi chłopskie Heni Foks i doskonałą zupę pomidorową.

Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Fot. youtube.com/GlenAndFriendsCooking