Weź szparagi, ser i ciasto francuskie. Nie ma prostszego przepisu na kolację
Z tej najprostszej i dobrze znanej techniki kulinarnej wychodzi niezwykła przekąska. Choć to po prostu ciasto francuskie z dodatkami, odmienność tych dodatków czyni z niego świetną, całkiem wystawną kolację.
Niezwykła przekąska z ciasta francuskiego
Szparagi to jedno z pierwszych sezonowych warzyw na naszych stołach. Choć można je dziś kupić przez cały rok, na wiosnę pojawiają się wszędzie w dorodnych pęczkach i akceptowalnych cenach. Ich wysyp notujemy też w menu restauracji, które szczycą się wkładkami sezonowymi właśnie ze szparagami.
Restauracji godna jest też ta przekąska z ciasta francuskiego. Będzie doskonałym produktem na kolację na ciepło. Za jej niezwykły smak odpowiada rzadko spotykany w naszych kuchniach, lecz łatwy do upolowania w sklepie ser gruyère. Jego lekko orzechowy, pikantny posmak świetnie podkreśla smak szparagów.

Szparagi w cieście francuskim
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Glenn and Friends Cooking. Autorzy przypominają tam o technice blanszowania szparagów, którą my również przedstawiamy. To najlepszy sposób, by zachowały one jędrność i żywy zielony kolor.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 80 g sera gruyère
- 1 łyżka musztardy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- Opcjonalnie: płatki wędzonej papryki lub pieprzu cayenne
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- Sól, pieprz

Przekąska ze szparagów na kolację
W szerokim rondelku zagotowujemy wodę. Od szparagów odrywamy zdrewniałe części. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez kilka minut, by były al dente.
Po ugotowaniu szparagów natychmiast przenosimy je do lodowatej wody (najlepiej z kostkami lodu). Studzimy, wyjmujemy na ściereczkę. Osuszamy je dokładnie.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Do miseczki wybijamy jajko. Mieszamy z mlekiem lub śmietanką.
Ciasto smarujemy musztardą. Układamy na nim równolegle szparagi, zostawiając margines 2-3 cm z każdej strony. Szparagi posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.
Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut, obracając blachę w połowie, by brzegi równo się zrumieniły.
Wypróbuj też przepisy na pierogi chłopskie Heni Foks i doskonałą zupę pomidorową.
