Twoje pomidory są jeszcze zielone? Wiemy jak przyśpieszyć dojrzewanie. Wystarczy 1 sprawdzony trik
Czy wiecie co zrobić, żeby pomidory dojrzały w domu? Jedna prosta sztuczka sprawi, że warzywo nabierze pożądanego koloru. Wystarczy umieścić je w szczelnej papierowej torbie wraz z jabłkiem lub bananem. Po kilku godzinach uzyskacie spodziewany efekt.
Kupując pomidory, zawsze lepiej skusić się na mniejszą ilość i wybrać najbardziej dojrzałe sztuki. Co, jednak jeśli, mamy własną uprawę, a warunki pogodowe pogorszyły się i trzeba zebrać zielone owoce? Okazuje się, że jest prosty sposób na to, by warzywa dojrzały w dość krótkim czasie.
Wiemy, co zrobić, żeby pomidory dojrzały w domu
Pomidory, które mają jeszcze zieloną skórkę, dojrzeją, jeśli spędzą trochę czasu w otoczeniu jabłek lub bananów. Zamykając je na kilka godzin z wybranym owocem, wystawimy je na działanie etylenu, który odpowiada za przyspieszanie rozwoju roślin.
Zarówno popularny polski owoc, jak i słodki egzotyczny przysmak wydzielają go w sporych ilościach, więc zamknięcie pomidorów w środowisku przepełnionym naturalnym stymulantem rozwoju sprawi, że skórka warzywa stanie się czerwona.
Co jeszcze można zrobić, by przyspieszyć dojrzewanie warzywa?
Pomidory można też po prostu przenieść w ciepłe miejsce. Podwyższona temperatura również będzie pobudzała warzywo do wzrostu i wytwarzania odpowiedzialnych za nasycony czerwony kolor związków chemicznych.
Jeśli mamy nieco więcej czasu, możemy wystawić pomidory na działanie promieni słonecznych. Taki zabieg również przyczyni się do przyspieszenia dojrzewania. Jesienią jednak o słoneczne promienie może być trudno. Sposób ten jest efektywny zazwyczaj w przypadku sztuk, które już zaczęły dojrzewać.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z pomidorów. Polecamy prosty i wyjątkowo smaczny przecier warzywny. Warto mieć go w słoikach i sięgać, kiedy tylko najdzie nas ochota na zupę pomidorową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps, lovenatura