Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.07.2025 13:05

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Fot. Anna Zyśk

Kluski są jednym najznamienitszych dań, jakie można podać na obiad. Jednak, zamiast po raz kolejny robić te, których smak jest już dobrze znany, warto wypróbować te z przepisu Ani Zyśk. Słynna autorka porad kulinarnych podzieliła się z nami swoim genialnym i prostym sposobem, a zachwyceni jej pomysłem dzielimy się nim z Wami. 

Sposób na kluski lepsze od kopytek

Gdyby istniał ranking z najlepszymi kluskami, słynne kopytka musiałyby ustąpić pierwszego miejsca kluskom z przepisu Anny Zyśk. Konkurować mogą nie tylko pod względem smaku czy delikatności, ale też poprzez łatwe i szybkie przygotowanie. Te przyrządzone według pomysłu i poradami kucharki są idealne w każdej z tych kategorii. Na dodatkowe punkty zasługują również dlatego, że mogą być dodatkiem wielu dań. Sprawdzą się jednakowo w wersji na słono, np. z mięsnym sosem lub gulaszem, a nawet w wersji na słodko. Tutaj możliwości również jest wiele, ale świeże owoce i śmietana to połączenie idealne.

Poznaj przepis, który umieściliśmy poniżej, a samodzielnie wybierzesz najlepszy dodatek do tych klusek. Przygotowanie jest łatwe, zwłaszcza że krok po kroku opisujemy etapy przygotowania, ilustrując je zdjęciami. Zrób i przekonaj się, że było warto.

Z czego zrobić kluski?

Kluski swój smak oraz delikatność zawdzięczają składnikom. Łącząc kilka produktów, powstanie sprężyste i łatwo formujące się ciasto. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że danie powstaje z dosłownie kilku składników, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Najważniejsze są jednak proporcje, dzięki którym kluski wychodzą idealne. Wytyczne o ilości, jak i potrzebnych produktach umieściliśmy na poniższej liście. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 ml wody
  • 30 g roztopionego masła 

Przepis na kluski lepsze od kopytek

Krok 1. Do miski wlej wodę i dodaj rozpuszczone masło oraz jajko. 

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Wsyp sól oraz mąkę. Wymieszaj składniki.

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Kiedy się połączą, zagnieć je na gładkie i sprężyste ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 10 minut.

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Następnie pokrój je na niewielkie kluski. 

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. 

Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Fot. Anna Zyśk