Wolę te kluski nawet od kopytek. Robię je błyskawicznie, a jeszcze szybciej zjadam
Kluski są jednym najznamienitszych dań, jakie można podać na obiad. Jednak, zamiast po raz kolejny robić te, których smak jest już dobrze znany, warto wypróbować te z przepisu Ani Zyśk. Słynna autorka porad kulinarnych podzieliła się z nami swoim genialnym i prostym sposobem, a zachwyceni jej pomysłem dzielimy się nim z Wami.
Sposób na kluski lepsze od kopytek
Gdyby istniał ranking z najlepszymi kluskami, słynne kopytka musiałyby ustąpić pierwszego miejsca kluskom z przepisu Anny Zyśk. Konkurować mogą nie tylko pod względem smaku czy delikatności, ale też poprzez łatwe i szybkie przygotowanie. Te przyrządzone według pomysłu i poradami kucharki są idealne w każdej z tych kategorii. Na dodatkowe punkty zasługują również dlatego, że mogą być dodatkiem wielu dań. Sprawdzą się jednakowo w wersji na słono, np. z mięsnym sosem lub gulaszem, a nawet w wersji na słodko. Tutaj możliwości również jest wiele, ale świeże owoce i śmietana to połączenie idealne.
Poznaj przepis, który umieściliśmy poniżej, a samodzielnie wybierzesz najlepszy dodatek do tych klusek. Przygotowanie jest łatwe, zwłaszcza że krok po kroku opisujemy etapy przygotowania, ilustrując je zdjęciami. Zrób i przekonaj się, że było warto.
Z czego zrobić kluski?
Kluski swój smak oraz delikatność zawdzięczają składnikom. Łącząc kilka produktów, powstanie sprężyste i łatwo formujące się ciasto. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że danie powstaje z dosłownie kilku składników, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Najważniejsze są jednak proporcje, dzięki którym kluski wychodzą idealne. Wytyczne o ilości, jak i potrzebnych produktach umieściliśmy na poniższej liście.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 75 ml wody
- 30 g roztopionego masła
Przepis na kluski lepsze od kopytek
Krok 1. Do miski wlej wodę i dodaj rozpuszczone masło oraz jajko.

Krok 2. Wsyp sól oraz mąkę. Wymieszaj składniki.

Krok 3. Kiedy się połączą, zagnieć je na gładkie i sprężyste ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 10 minut.

Krok 4. Następnie pokrój je na niewielkie kluski.

Krok 5. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.
