Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Patent jest hitem

Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Patent jest hitem

Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński  Danuty Martyniuk. Patent jest hitem
canva/Krasyuk; screen z filmu fakt24.pl

Barszcz ukraiński jest pysznym i rozgrzewającym daniem, które idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne dni. Danuta Martyniuk zdradziła niedawno swój przepis na ten przysmak. Gwiazda gotuje go na bulionie drobiowo-wołowym, dzięki czemu wychodzi niezwykle aromatyczny i treściwy. Spróbujecie?

Dobrze przyrządzony barszcz ukraiński skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni. Zaproponowana przez Danutę Martyniuk receptura jest bardzo prosta i obejmuje przygotowanie esencjonalnego wywaru wołowo-drobiowego. Dzięki niemu danie ma bogaty smak i syci na długo.

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk

Składniki:

  • 4 większe buraki

  • 350 g fasoli Piękny Jaś, ugotowanej

  • 1,5-2 litry wody

  • 1 kurzy korpus

  • 150 g szpondru wołowego

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1 mała marchewka

  • 400 g białej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 400 g śmietany 18%

  • 30 ml octu winnego

  • 30-40 g koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

  • natka pietruszki do podania

Jak przygotować barszcz ukraiński? Danuta Martyniuk zdradziła niezawodny patent

W dużym garnku umieszczamy oczyszczone mięso i zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumy. Wrzucamy umytą włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy przez 30 minut.

W międzyczasie marchew oraz buraki obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy na dobre rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem octu przez kwadrans. Wrzucamy posiekaną cebulę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem.

Smażymy jeszcze przez chwilę, a gdy cebulka się delikatnie zeszli wrzucamy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawiamy go cukrem. Z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę i przyprawy w kawałku. Dodajemy umytą i poszatkowaną kapustę.

Po mniej więcej 20 minutach dodajemy zawartość patelni oraz ugotowaną fasolę. Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypany natka pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z fasolą. Spróbujcie koniecznie roślinnego smalcu — fantastycznie smakuje i jest niesamowicie kremowy. Być może też skusi was bezmięsna fasolka po bretońsku.

Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński  Danuty Martyniuk. Patent jest hitem
canva/Darina Boluchevskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: