Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz

Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz

Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz
canva/Aneta_Gu; Pawel Wodzynski/East News

Drożdżowe rogaliki są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ewa Wachowicz przyrządza je z wyjątkowo smacznym nadzieniem budyniowym i kawałkami owoców. Podajcie je przy najbliższej okazji, a goście będą zachwyceni.

Część z was z pewnością wypróbowała już wyjątkowy przepis Ewy Wachowicz na kultowe ciasto Fale Dunaju. Szarlotka przyrządzona według receptury byłej Miss Polonia również smakuje wyśmienicie. Drożdżowe rogaliki z wyborną niespodzianką nie ustępują tym wypiekom. Przekonajcie się sami jak łatwo je zrobić.

Przepis na wyśmienite rogaliki Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła

  • 30 g drożdży

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 1 niepełna szklanka śmietany

  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 300 g drobnych truskawek

Przygotowanie masy budyniowej:

Szklankę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej porcji tego płynu rozpuszczamy proszek budyniowy. Masę słodzimy ksylitolem.

Przenosimy ją do gorącego mleka i gotujemy. Wrzucamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy kakaowy wyrób się roztopi, masę odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta:

Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Rozczyn odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewamy na czysty blat lub stolnicę. Dodajemy masło i siekamy je. Formujemy kopczyk z dołeczkiem i umieszczamy w nim śmietanę wraz z drożdżami cukrem. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Formowanie i pieczenie rogalików:

Przygotowaną porcję ciasta dzielimy je na cztery równe części, a każdą z nich rozwałkowujemy na placek o kolistym kształcie. Krążki dzielimy na osiem równych porcji. Każdy trójkąt pokrywamy odrobiną przestudzonego budyniu.

Na wierzchu masy umieszczamy truskawkę. Formujemy rożki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane. Ostudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.

Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz
Drożdżowe rogaliki uświetnią rodzinne spotkania

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram